Victoriano Moreno

Auteur Walter Van den Broeck (80) draagt literair archief over aan Letterenhuis

VRT NWS

De Kempense auteur Walter Van den Broeck schenkt zijn literair archief aan het Letterenhuis in Antwerpen. Het bevat al zijn romans en toneelstukken, maar ook heel wat correspondentie. Van den Broeck is onder meer bekend van de romans 'Brief aan Boudewijn', de cyclus 'Het beleg van Laken' en het theaterstuk 'Groenten uit Balen'.

De overdracht van het archief gebeurt 50 jaar na de eerste opvoering van 'Groenten uit Balen' door het Brussels Kamertoneel in het Volkshuis in Balen. Het gaat over de staking bij de Balense fabriek Vieille Montagne. Talloze beroeps- en amateursgezelschappen hebben dat stuk intussen op de scène gebracht. 10 jaar geleden werd het ook verfilmd met onder meer Stany Crets, Evelien Bosmans en Lucas Van den Eynde in de hoofdrollen.

Het archief van Walter Van den Broeck is volgens het Letterenhuis een van de meest complete auteursarchieven van zijn schrijversgeneratie. Het biedt niet alleen een overzicht van al zijn werken, maar geeft ook inzicht in het werkproces van de schrijver. Er zit documentatie bij, kladversies, verbeterde versies en correspondentie.

Ereburger in Olen en Turnhout

'Het is een eer en een genoegen om bij leven van de auteur zo’n mooi archief te kunnen verwerven', zegt directeur Nele Hendrickx. 'Het archief werd gecreëerd door Walter van den Broeck, verzorgd door zijn echtgenote en tot het moment van de overdracht in hun privéwoning bewaard. Het archief vormt een belangrijke en substantiële uitbreiding van onze collectie.'

Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief