Auteur van 'Het Amerikaans presidentschap' Frans Verhagen over het politiegeweld in de VS

Non-fictie VRT NWS

Frans Verhagen is auteur en journalist. Samen met zijn zoon Paul schreef hij 'Het Amerikaans presidentschap'.

Hij volgt al 35 jaar de Amerikaanse samenleving op de voet. De hevige reactie tegen het racistisch politiegeweld in Minnesota heeft volgens hem te maken met president Trump en iedereen die al op scherp stond.

'Wat we nu zien is dat Amerika ontploft. Trump is al 10 jaar geleden met zijn racistische campagne begonnen. Hij zei dat Barak Obama zijn geboortebewijs niet kon laten zien en geen Amerikaan was. De eerste zwarte president was volgens hem geen legitieme president. Dat heeft hij eindeloos verkondigd. Veel mensen waren daar gevoelig voor, zij die een soort racisme in zich dragen. De Republikeinse partij heeft nooit afstand genomen van wat Trump daar gezegd heeft. Het kwam goed van pas. En Trump heeft uiteindelijk de verkiezingen gewonnen. Hij zei dat de hispanics verkrachters, drugshandelaars en moordenaars zijn. Dat racisme is inherent aan de Amerikaanse samenleving, maar is door Trump aangejaagd', vertelt hij in De afspraak. Herbekijk hieronder dit fragment.

Volgens Verhagen ondermijnt hij de rol van de president als eenheidsfiguur. Hij zaait alleen maar verdeeldheid terwijl hij de president van alle Amerikanen moet zijn. Hij is bang dat de toestand uit de hand zal lopen.

'Zal Trump vertrekken als hij de verkiezingen verliest? We hebben nog nooit een president gehad bij wie je daarbij vraagtekens zette' zegt hij verder nog in De afspraak die je integraal kan herbekijken op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief