De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Auteur Teun Voeten over drugsgeweld en escalatie: ‘De ‘war on drugs’ is een foute term’

Non-Fictie De afspraak

Antwerpen wordt al langer geteisterd door aanslagen en afrekeningen in het drugsmilieu, maar nu escaleert het geweld. Op 24 september werd een aanslag verijdeld op minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. De onderwereld heeft het duidelijk steeds meer gemunt op de bovenwereld. De Nederlandse auteur en journalist Teun Voeten schreef al verschillende boeken over de drugscriminaliteit en vreest dat België, in navolging van Nederland, naar een narcostaat evolueert. In De Afspraak gaat hij in gesprek met Bart Schols over de ‘war on drugs’.

In zijn nieuwste boek ‘Drug van de duivel’ gaat Voeten in op de opmars van crystal meth in onder meer België en Nederland. Daarvoor deed hij al in opdracht van de stad Antwerpen een diepte-onderzoek naar de drugscriminaliteit in de stad. De geweldsescalatie brengt hem ertoe de vergelijking te maken met de situatie in Nederland.

De onderwereld daagt uit

Volgens Voeten was het geweld uit het drugsmilieu in België tot nu toe vooral symbolisch. Met granaten en geweldplegingen terroriseerde de onderwereld al langer burgers, advocaten en anderen uit de zogenaamde bovenwereld. De minister van Justitie bedreigen is echter een stap verder, aldus Voeten. Daarmee daagt de onderwereld de staat zelf uit.

'Van een escalatie spreken is dus terecht', volgens hem. Is België dan op weg naar het geweldniveau van Nederland, waar in juli 2021 nog de misdaadjournalist Peter De Vries werd neergeschoten?, wil Schols weten. Voeten lijkt twijfelachtig.

Nederland, de functionerende narcostaat

Als een van de grootste drugsexporterende en -importerende Europese landen mag Nederland gerust bestempeld worden als een narcostaat. 'Een groot probleem dat daarbij komt kijken, is de mate van straffeloosheid. Veel schakels in het drugsmilieu kunnen door een lage strafmaat onbevreesd opereren', aldus Voeten.

Op de vraag of hij in België hetzelfde ziet gebeuren, antwoordt Voeten voorzichtig. Volgens hem hangt er niet dezelfde sfeer van straffeloosheid en wordt de politie sterker ingezet in het drugsbeleid. Tegelijkertijd valt de escalatie niet te ontkennen. ‘Alles is mogelijk’, besluit hij.

Wat met de ‘war on drugs’?

Van de term ‘war on drugs’ is Voeten geen fan. Volgens hem is de kwestie ingewikkelder dan een verhaal van goed of fout. De drugsproblematiek zit vol grijze zones, zoals bijvoorbeeld de financiële structuren die de handel mee mogelijk maken.

Daarnaast impliceert de term ‘war on drugs’ dat het een oorlog is die gewonnen kan worden, meent Voeten. Zo eenvoudig is dat allemaal niet. De acties die passeren zijn volgens hem alleen maar bewijs dat die oorlog gevoerd wordt, niet of dat die wint of faalt.

Herbekijk het interview met Teun Voeten in De afspraak hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief