Auteur Geert Mak ("In Europa") over coronamaatregelen: ""1984" van George Orwell komt nu wel heel dichtbij"

Non-Fictie Radio 1

De Nederlandse journalist en succesauteur Geert Mak, bekend van het boek en de reeks "In Europa", ziet hoe de maatschappij in enkele weken tijd helemaal veranderd is door de coronacrisis. In “De wereld vandaag” op Radio 1 vertelt hij hoe de noodmaatregelen een gevaar kunnen zijn voor de democratie, maar ook hoe ze hoop voor de toekomst kunnen geven.

Corona gaat heel veel sporen nalaten in de maatschappij”, zegt Geert Mak overtuigd. “In Nederland is het nog maar twee weken geleden dat de premier grappen maakte over handen geven. Dat lijkt nu een eeuwigheid geleden. Inmiddels ligt alles volledig stil. Geen cafés, zelfs geen klaverjasavonden meer. Het is verbazend hoe snel het kan gaan.”

De coronacrisis is in enkele weken tijd een provocatie geworden voor de hele maatschappij, meent Geert Mak. “Overheden moeten vertrouwen op burgers. Dan geven de burgers jou dat vertrouwen ook. Op dit ogenblik wordt burgerschap op de proef gesteld. Er wordt naar mijn mening erg braaf gereageerd. Maar ook leiders worden uitgedaagd. Nu moeten ze het waarmaken. We moeten zien hoe dit allemaal zal uitpakken in de toekomst.”

Lees meer op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief