Auteur en prille zestiger Manu Adriaens: 'Je bent gelukkiger op je 65ste dan op je 40ste'

Non-Fictie Radio 2

Ouder worden is niet iets waar iedereen naar uitkijkt. Toch hoeven we ons volgens voormalig journalist Manu Adriaens geen zorgen te maken, want het leven wordt volgens hem alleen maar leuker wanneer je ouder wordt.

Ons geluksgevoel volgt een U-curve legt Manu Adriaens, zelf 60 geworden, uit. 'Rond ons 25ste zijn we vrij onbezorgd en optimistisch over de toekomst, maar daarna daalt ons geluksgevoel naar een dieptepunt op ons 40ste. Dat heeft natuurlijk te maken met de combinatie van je carrière en je privéleven. Op dat moment, je zit dan in een ratrace. Vanaf je 45ste gaat de curve weer naar boven en als je 65 bent, zit je weer op het gelukspeil van toen je 25 was.'

Doe de sterfbedtest

Een belangrijke levensles die Manu wil meegeven is dat we de dood niet mogen uit de weg gaan. 'Ik noem het de sterfbedtest. Zal ik wat ik in mijn leven doe ook nog zinvol vinden op mijn sterfbed? Ik denk dat we meer bezig moeten zijn met hoe we willen terugblikken op ons leven. Een Australische verpleegster die werkte met palliatieve mensen, vroeg hen altijd: 'als je nu terugblikt op je leven, waar heb je spijt van?'. Zij gaven aan dat ze meer hadden willen uitkomen voor hun gevoelens, minder hadden moeten werken en meer trouw hadden moeten blijven aan zichzelf. Als je een droom hebt, probeer er dan voor te gaan. Laat dat een levensles zijn voor iedereen', besluit Manu Adriaens. Herbekijk De madammen met Manu in gesprek met Anja Daems.

Nog meer levenswijsheden lees je in het boek 'Waarom zestigers gelukkiger zijn dan veertigers'.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief