"Audre Lorde was tegen alle vormen van onderdrukking" - Haar bundel Sister Outsider is na meer dan 35 jaar in het Nederlands vertaald

Non-fictie Klara

Audre Lorde was schrijfster, dichter, feministe en activiste. Ze schreef over seksisme, racisme, discriminatie en identiteit. Ze stierf in 1992, maar haar teksten sluiten naadloos aan op de hete hangijzers anno 2020. De bundel Sister Outsider bevat essays en speeches en verscheen na meer dan 35 jaar voor het eerst in Nederlandse vertaling bij Pluim. Denker en journaliste Warda El-Kaddouri is gebeten door haar werk. "Haar werk is nog altijd ongelofelijk actueel", zegt El-Kaddouri.

"Audre Lorde was tegen alle vormen van onderdrukking. Onderdrukking van vrouwen, van mensen met kleur, van LGBTQI-mensen. Haar boodschap was dat we de onderlinge verschillen die er bestaan binnen een gemeenschap moeten erkennen en dan gaan vieren, want we kunnen enorm veel leren van elkaar. We kunnen enkel de strijd voeren tegen de systemen van onderdrukking als we het samen doen en luisteren naar elkaars problemen. Problemen van witte vrouwen zijn niet dezelfde als die van zwarte vrouwen, problemen van hoog opgeleide middenklassers, zijn niet dezelfde als die van mensen met een lagere sociaal-economische status. Ze stond heel open voor mensen die anders waren dan zij."


Ze moest altijd een deel van haar identiteit wegfilteren om bij een bepaalde groep te horen

Warde El-Kaddouri

Lorde was zelf een zwarte lesbische vrouw. "Ze viel overal tussenin", zegt El-Kaddouri. "Ze was geen Afro-Amerikaanse, maar een Caribische migrant. Dat is een andere soort zwarte identiteit die je dan hebt. Ze was ook lesbisch, wat niet altijd paste bij de zwarte kringen die homofoob waren. Ze moest altijd een deel van haar identiteit wegfilteren om bij een bepaalde groep te horen."

Ze schreef ook over haar strijd tegen kanker. "Ze was daar heel open over. Ze weigerde het slachtofferschap van ziek zijn. Ze zag het als een zoveelste strijd die ze voerde en het paste ook heel erg bij haar imago als krijger."

Herbeluister hieronder Warda El-Kaddouri in "Pompidou" op Klara

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief