Astrid H. Roemer krijgt Prijs der Nederlandse Letteren niet van Koning Filip, na dankberichten aan moordenaar

Literaire prijs VRT NWS

De Nederlandse schrijfster Astrid H. Roemer (74) zal de Prijs der Nederlandse Letteren niet officieel overhandigd krijgen door onze koning Filip. Dat heeft het Comité van Ministers van de Nederlandse Taalunie besloten en aangekondigd in het Nederlandse programma 'Nieuwsuur'. Roemer krijgt de onderscheiding wel, maar de officiële huldiging wordt geschrapt, na een controversieel dankbericht van Roemer over de dader van de beruchte Decembermoorden in haar geboorteland Suriname.

Bij de Decembermoorden werden in december 1982 vijftien prominente Surinamers gemarteld en geëxecuteerd, allemaal tegenstanders van het militaire regime van politicus Desi Bouterse. Die is door de krijgsraad pas in 2019 veroordeeld tot 20 jaar cel voor de feiten. Maar daarmee is de kous nog niet af, want de zaak moet nog uitgesproken worden in hoger beroep.

Over Desi Bouterse en de Decembermoorden heeft Astrid H. Roemer, die van Surinaamse afkomst is, enkele opmerkelijke uitspraken gedaan via sociale media. Ze schreef op haar Facebookpagina onder meer dit dankwoord aan Bouterse: 'Onze SURINAAMSE GEMEENSCHAP heeft D.D.B. hard nodig gehad ZELFBEWUSTER te worden. Merci Man.'

Die boodschap heeft bij veel mensen kwaad bloed gezet.

Lees verder op vrtnws.be.

Herbeluister ook Kris Van de Poel van de Taalunie die de beslissing voor het annuleren van de ceremonie kadert.

Herbeluister ook Maria Vlaar, schrijver, recensent en literair journalist voor onder andere De Standaard over haar werk en de controverse die nu leeft.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief