Machiavelli anders bekeken - politiek filosofe Tinneke Beeckman laat ander licht schijnen in 'Machiavelli’s lef'

Filosofie VRT NWS

In het woordenboek krijgt het woord 'machiavellistisch' de betekenis van 'gewetenloos, duivels sluw'. Machiavellisme staat voor een meedogenloze, het-doel-heiligt-de-middelen-stijl van machtsuitoefening.

Hoe kwam Machiavelli aan zijn kwalijke reputatie? Niccolò Machiavelli was een Italiaanse filosoof die leefde van 1469 tot 1527. Hij was adviseur van de regerende familie dei Medici en wordt als de grondlegger van de de moderne politieke wetenschappen gezien. Hij beschrijft hoe je macht verwerft en kunt behouden. Als je moet kiezen tussen 'geliefd' en 'gevreesd' zijn, dan moet je voor het eerste gaan, luidt zijn theorie.

Politiek filosofe Tinneke Beeckman herlas zijn 'Il Prinicpe' en het omvangrijkere 'Discorsi'. Het was die andere grote denker, Spinoza, die haar inspireerde om de theorieën van Machiavelli met een andere bril te bekijken. Het resultaat is het boek 'Machiavelli's lef'.

Bekijk hieronder de Afspraak met Tinneke Beeckman.

Ook in Interne keuken hield ze een pleidooi voor een eerherstel van Machiavelli. En op 18 november was Tinneke een uur lang te gast in het programma Pompidou op Klara.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief