Topspeurder Martin Van Steenbrugge schreef zijn ervaringen neer in 'Most Wanted'

Non-fictie één

Martin Van Steenbrugge ging dit jaar op pensioen na een jarenlange carrière bij de politie. Twintig jaar lang speurde hij voortvluchtige veroordeelde criminelen op. Daarvoor opereerde hij 5 jaar lang undercover, hij doorliep alle geledingen van de politie. Over die ervaringen schreef hij nu het boek 'Most Wanted. 20 jaar lang jagen op voortvluchtige criminelen'. Martin vertelt erover in Vandaag.

Broer en advocaat Walter Van Steenbrugge schuift mee aan de studiotafel.

'Cherchez la femme'

Hij heeft een mooie tijd beleefd, vertelt hij aan Danira. Een tijdlang was hij 'Martin Bloemperk'. Walter wist niet van de operaties van zijn broer. Er is trouwens nooit een zaak geweest waarin zijn broer de undercoveragent was en hij de advocaat. Vreemd eigenlijk dat ze daar nooit over praatten, vindt hij nu. Het was ook niet ethisch: 'je kon in elkaars vaarwater terechtkomen'.

De fysieke gelijkenis tussen Walter en Martin zorgde al eens voor een vroegtijdige beëindiging van een undercoveroperatie.

Martin Van Steenbrugge stond ook aan de wieg van FAST (Fugitive Active Search Team), het team dat voortvluchtige veroordeelde criminelen opspoort. Een eenvoudige job, zo lijkt het: een persoon is spoorloos en die moet je localiseren, arresteren en achter de tralies steken. ''Cherchez la femme' en je zal de crimineel wel vinden', antwoordt Martin op Daniras vraag hoe je een voortvluchtige kan vinden. In deze functie heeft Martin 2 gevangenissen gevuld, goed voor een duizendtal arrestaties.

Zijn favoriete crimi-serie? Momenteel is dat 'Undercover' omwille van de acteerprestaties van Tom Waes die de rol van speurder realistisch vertolkt.

De 'adrenaline', spanning en voldoening bij een arrestatie mist Martin het meest. Martin is nu sportbegeleider.

Herbekijk Vandaag met Martin en Walter Van Steenbrugge hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief