De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

'Apate spreekt' van Alicja Gescinska: 'Alleen naar de waarheid zoeken en alles reduceren tot feiten dan beliegen we onszelf'

Filosofie Culture Club

Filosofe Alicja Gescinska schreef een monoloog voor actrice Simone Milsdochter, dit verscheen ook in boekvorm: in 'Apate Spreekt' laten ze de godin van de Leugen aan het woord. En dat zorgt voor verrassend filosofische inzichten.

Alicja zag Simone in een zoomvergadering en vond dat ze er als een godin uitziet: 'mooie witgrijze haren en ze straalt wijsheid uit'. En daarom wilde ze het verhaal van de 'godin van de Leugen' in haar doen wederkeren.

Daar antwoordt Simone op, dat ze Alicja dan nodig heeft om die wijsheid naar buiten te doen komen. 'We focussen tegenwoordig veel op de waarheid, we kijken op naar de wetenschap, we zetten overal in op factcheckers en dat maakt Apate boos. En daarom komt ze terug op aarde. Als iemand ons mag misleiden, dan is zij het toch?', zegt Alicja.

Apate voelt zich verheven boven het plebs. 'Als we alles tot feiten willen reduceren, dan zijn we onszelf aan het beliegen. Er is zoveel dat we nog niet (kunnen) weten. Het is ook een pleidooi voor de liefde: Als je tegen je man zegt, je bent de mooiste/liefste. Dat is natuurlijk enkel jouw waarheid. Je moet de monoloog bekijken of lezen met een knipoog. Niet alles wat erin staat is waarheid', legt Alicja uit. Zij schrijft nu voor het eerst theater en daar is ze blij om. 'Het is een mooie vorm om mensen aan het denken te zetten.' Simone is opgevoed in een huis vol denkers en zij is dan weer een vertolker van denkers geworden.

Herbeluister het interview op Radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief