Antwerps stadsbestuur haalt uit naar Kortrijkse boekenbeurs: 'Ze gooien een traditie overboord'

VRT NWS

Een aantal uitgeverijen willen eind oktober een alternatieve Boekenbeurs organiseren in Kortrijk Expo. Maar daar is het Antwerps stadsbestuur niet mee opgezet. Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) wil dat de Boekenbeurs in Antwerpen blijft. 'Ze gooien een rijke traditie van meer dan 80 jaar overboord en ze vergeten dat de meeste bezoekers van de Boekenbeurs uit de stad Antwerpen en de brede rand komen', vertelt ze op Radio 2 Antwerpen.

Kortrijk en niet Antwerpen

Gisteren kondigden enkele uitgeverijen aan dat ze een nieuwe Boekenbeurs willen organiseren, die zou doorgaan in Kortrijk en niet meer in Antwerpen. Ze krijgen daarvoor de steun van de stad Kortrijk en de provincie West-Vlaanderen.

De organisatoren zeggen dat ze een frisse aanpak willen en een stijlbreuk met het verleden, maar daar is de Antwerpse schepen Nabilla Ait Daoud niet mee opgezet. 'We betreuren dat de commerciële uitgevers dit literaire festival hebben uitgespeeld tegen de verschillende steden en dat ze hebben gekozen voor Kortrijk. Ze gooien hiermee een rijke traditie van meer dan 80 jaar overboord', vertelt ze in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen.

"De uitgevers organiseren dit zonder overleg, bijvoorbeeld met de boekhandels en de auteurs, laat staan met de lezers en bezoekers van de Boekenbeurs. Dit initiatief wordt niet gedragen door het Vlaamse boekenveld", aldus Ait Daoud.

Nieuwe invulling

Het Antwerpse stadsbestuur blijft naar eigen zeggen niet bij de pakken zitten. Het zal in overleg gaan met verschillende spelers om een nieuwe invulling van de Boekenbeurs in Antwerpen te voorzien.

'De Boekenbeurs is vergroeid in Antwerpen, die verhuis je niet zomaar na al die jaren', gaat Ait Daoud verder. 'Als de organisatie in Kortrijk verwacht dat alle Antwerpse bezoekers massaal naar ergens anders gaan trekken, dan zouden ze wel eens van een koude kermis kunnen thuiskomen.'

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief