De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Antwerpen kiest voor maar liefst vijf nieuwe stadsdichters: 'Tijd om de formule van poëzie in de stad te herdenken'

Poëzie VRT NWS

Yannick Dangre, Lotte Dodion, Ruth Lasters, Proza-K en Lies Van Gasse zijn de komende twee jaar de nieuwe stadsdichters van Antwerpen. Voor het eerst koos de stad voor een poule van meerdere stadsdichters, vroeger was die rol steeds weggelegd voor individuen. Onder andere Tom Lanoye, Maud Vanhauwaert en Seckou gingen de nieuwe stadsdichters vooraf.

De kandidaten die Seckou wilden opvolgen als stadsdichter van Antwerpen moesten als selectieproef een nieuw gedicht schrijven waaruit hun liefde voor Antwerpen sprak. De stad ontving 71 kandidaturen van zowel gelauwerde schrijvers als amateurdichters, de jongste kandidaat was 16 jaar oud, de oudste 85. De jury koos uiteindelijk voor een poule van vijf stadsdichters die de komende twee jaar de stad zal vertegenwoordigen.

Na tien stadsdichters was de tijd aangebroken om de formule van poëzie in de stad te herdenken

Schepen voor cultuur, Nabilla Ait Daoud

'We hebben gekozen voor dichters die de scheppende kracht van taal inzetten om de stad te vatten', klonk het oordeel van de jury. 'Het zijn dichters die hun verbeelding en woordkunst gebruiken om de lezer te inspireren en hart en hoofd te raken. Met deze dichterspoule is er plaats voor zowel klassieke poëzie, performance als poëzie in het straatbeeld.'

'We zijn benieuwd naar hun werk de komende twee jaren', vertelt een tevreden schepen voor cultuur, Nabilla Ait Daoud. 'We zijn er vast van overtuigd dat de Antwerpenaren mee zullen stappen in hun verhaal. Ik roep stadsbewoners en organisaties ook op om onderwerpen aan te dragen om stadsgedichten over te schrijven.'

Lees meer over de vijf stadsdichters op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief