Annies vader was chef-kok in Auschwitz en schreef samen met Dirk Verhofstadt zijn verhaal neer in een boek

Non-fictie VRT NWS

Annie Van Paemel uit Blankenberge heeft, samen met Dirk Verhofstadt, een boek geschreven over haar vader, een van de chef-koks van Auschwitz: 'Chef-kok in IG Auschwitz. De geschiedenis van Willy Van Paemel en IG Farben. 'Als hij keukenoverschotten had, plaatste hij die aan het hek waar de mensen voorbij liepen die naar hun werkplaats stapten', vertelt Annie aan Radio 2 West-Vlaanderen.

Verplicht tewerkgesteld

    Willy Van Paemel, de vader van Annie, was in de jaren '30 een veelbelovende chef-kok, maar de oorlog stond een bloeiende carrière in de weg. 'Mijn papa moest eerst zijn legerdienst doen en in het jaar 1940 werd hij onmiddellijk krijgsgevange', gaat Annie verder. 'Na dat krijgsgevangenschap mocht hij opnieuw aan de slag als chef-kok in Antwerpen, maar ook dan stak de oorlog een stokje voor de plannen van mijn vader. Er was namelijk een Duitse ambtenaar die hem verplichtte Antwerpen te verlaten en naar een voor hem onbekende bestemming te gaan. Na 3 à 4 dagen reizen bleek de bestemming Auschwitz te zijn.'

    Auschwitz III

    'Auschwitz wordt terecht gelinkt aan de uitroeiingskampen', zegt Annie. 'Maar de plek waar mijn vader terechtkwam, was Auschwitz III. Dat was de site van het G Farben-concern, waar meerdere fabrieken stonden die de oorlogsmachine deden draaien. In die fabrieken werd onder andere synthetisch rubber gemaakt voor voertuigen, maar ook salpeter voor explosieven.'

    'Toen mijn vader aankwam in Auschwitz zag hij de grootschaligheid van het concern', gaat Annie verder. 'Zij hadden nood aan goedkope werkkrachten, zoals Joden en krijgsgevangenen. Mijn vader moest er aan de slag als chef-kok. Binnen het concern heerste er een bepaalde hiëarchie, ook op het vlak van voeding. De Joodse mensen kregen bijna niets te eten, terwijl de arbeiders uit het Oosten iets betere kost kregen. De Duitsers kregen uiteraard het beste en het meeste eten.'

    'Noch dader, noch slachtoffer'

    'Ik heb heel lang nagedacht over de positie van mijn vader in dat kamp. Hij was erg nuttig voor de Duitsers. Eigenlijk was hij noch dader, noch slachtoffer. Gaandeweg, na een paar weken, wist hij dat er vreselijke dingen gebeurden in Auschwitz. Hij zag vaak groepen mensen passeren die naar de werkplaats aan het stappen waren. Wanneer mijn vader keukenoverschotten had, plaatste hij die overschotten aan het hek waar de mensen voorbij liepen. Zo kon hij sommigen, in het geheim, een iets betere dag bezorgen, al was dat eigenlijk maar een druppel op een hete plaat. Ik vertel dat verhaal graag aan mijn kinderen. Zo leren ze dat je eigenlijk altijd iets kan betekenen voor iemand anders.'

    Annie Van Paemel schreef 'Chef-kok in IG Auschwitz. De geschiedenis van Willy Van Paemel en IG Farben samen met Dirk Verhofstadt.

    Zowel Christophe Busch (ex-directeur Kazerne Dossin) als Bruno De Wever, professor Geschiedenis aan de Universiteit Gent, checkten het manuscript op gebied van de historische feiten en waren positief.

    Herbeluister het interview met Annie Van Paemel op vrtnws.be.

    Deel dit artikel

    Nog meer boekennieuws op

    Kom erbij en lees mee.

    Begint het te kriebelen?

    Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
    Laat het leesplezier beginnen!

    Log in met je VRT profiel

    Meer leesplezier?

    Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
    We sturen je elke week een verse update!

    Schrijf je in op de nieuwsbrief