Annelies Verbeke verzamelt in haar boekenkast een boek uit elk land - V.S. Naipaul vertegenwoordigt Trinidad en Tobago

#schrijverleest LangZullenWeLezen

In onze Instagramreeks #schrijverleesttegencorona vertelt Annelies Verbeke dat ze nu 'Het raadsel van de aankomst' van V.S. Naipaul leest.

“Lange tijd was het enige wat ik ooit van de in 2018 overleden Nobelprijswinnaar V.S. Naipaul had gelezen een opiniestuk waarin hij beweerde dat vrouwelijke auteurs niet kunnen schrijven. Dat is natuurlijk lullig, laag en niet bijster op de hoogte. Hij kreeg over de jaren vaak kritiek om zijn seksistische en racistische uitspraken. Toch wilde ik graag eens iets van hem lezen, al was het maar opdat hij dan Trinidad & Tobago kon vertegenwoordigen in mijn boekenkast met 'een boek uit elk land', iets waarmee ik tussendoor al een tijd bezig ben, in navolging van Ann Morgans ‘A Year of Reading the World’ (interessante site!). Omdat ik daarvoor op zoek ga naar wat er in het Nederlands verkrijgbaar is (of was), las ik de vertaling (van C.A.G. van den Broeck) en niet het Engelse origineel, zoals ik anders zou hebben gedaan.”

Dat is dus ook een interessante manier om nu het even niet meer mag, toch een beetje te reizen.

Vorig jaar begon Annelies al in dit boek te lezen, maar na 80 bladzijden legde ze het toch maar aan de kant.

"omdat de traagheid ervan op een geschikter moment wilde wachten. Nu ik door de quarantaine zoveel tijd in mijn tuintje doorbreng, en nog geïsoleerder leef dan anders, kreeg ik er opnieuw zin in. Intussen heb ik vier vijfden gelezen en ben ik overwegend enthousiast. Naipaul beschrijft de tijd die hij in afzondering doorbracht op een Engels landgoed. Een boek dat voor twee derden uit natuurbeschrijvingen bestaat is op zich gewaagd. Veel plot is er dus niet, het gaat vooral om de mooie gedachte dat je je als mens moet richten op de verandering in plaats van op het verval. Zijn eerste vertrek en eerste aankomst - op zijn achttiende verliet Naipaul Trinidad voor de V.S. en dan het V.K. - komt uitvoerig aan bod in dit boek. Het gelijknamige schilderij van Giorgio de Chirico prijkt op de cover en hij gaat er ook op in. De manier waarop hij zijn jongere zelf en diens schrijversdromen doorziet en analyseert is heel eerlijk, gevoelig en ontroerend. Treffende gedachten over migratie ook, over de eeuwige migrant blijven. En gedachten over schrijven, hoe moeilijk dat is en blijft. Als hij de weinige mensen in en om het landgoed tracht te doorgronden, stoort zijn obsessie met sociale status wel eens, al vond ik hem ook daar soms raak.Ik ben dit boek graag aan het lezen en heb het gevoel dat ik Naipaul er goed door leer kennen, en begrijpen. “

Op Instagram lees je verder ook over de twee meest recente boeken die Annelies geschreven heeft: 'Theaterteksten' en het kinderboek ' Patrick'. Drie theaterteksten van Annelies Verbeke werden dus in één band uitgegeven. De meest toepasselijke tekst is misschien wel ‘Rail Gourmet “ over de wanhopige, energieke poging tot contact in een uitdijend landschap van werk- en woonplekken. Vinden we het geluk door steeds maar onze grenzen te verleggen, of door een manier te vinden om ergens te kunnen blijven?

En het waren haar pluskinderen die haar aanzetten om een kinderboek te schrijven. Dat werd 'Patrick'. Het is een boek over waarheid, leugens en alles daartussenin. Geschreven voor lezers vanaf 8 jaar.

In ‘De gedachtenlezer’ op Klara vertelt Annelies trouwens wat haar in deze bijzondere tijd rustig houdt: haar tuin en schrijven dus. Ze leest er haar meest recente tekst voor. Herbeluister het op langzullenwelezen.be of klara.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief