De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Anne Provoost: 'Klimaatangst is iets dat altijd over je hangt'

Radio 1

Schrijfster Anne Provoost heeft hevige klimaatangst, maar ziet in haar paniek ook een reden om hoopvol te blijven. 'Angst heeft natuurlijk een negatieve connotatie, maar ik probeer te onderkennen dat latente angst ook heel gezond kan zijn.' Dat vertelde ze in De Wereld van Sofie op Radio 1.

'Ook paniek heeft, naar mijn gevoel, grote voordelen. Een paar jaar terug liep mijn kelder helemaal onder water door een breuk in de riool. Mijn archieven lagen daar, en ik ben gaan aanbellen bij de buren omdat ik pompen nodig had. Toen alles opgepompt was, zei mijn buurman: 'Waarom panikeerde je zo, dat helpt toch niet?'. In eerste instantie voelde ik me op mijn plaats gezet. Maar achteraf dacht ik: 'Die paniek die ik uitte was wel heel efficiënt, want op 10 minuten tijd had ik 5 pompen'. Het feit dat ik panikeer leidt tot resultaat: mensen zien dat het ernst is.'
'Als iedereen sust, komen we nergens', zegt Provoost.

Beluister de reportage van Ann Rootveld op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief