Anne Provoost is de eerste auteur in de nieuwe schrijversresidentie op het domein van het kasteel van Beauvoorde

Fictie VRT NWS

Het kasteel van Beauvoorde wordt voortaan meer dan een gebouw en een domein om te bezoeken. Schrijvers zullen er hun intrek kunnen nemen om te werken aan een boek. Anne Provoost, die opgegroeid is in de streek, bijt de spits af. De residentie is in het vroegere schooltje bij het domein.

Niet haar eerste residentie

Anne Provoost heeft iets met residenties. Het moet zowat haar vijftiende zijn, binnenlands en buitenlands. Het begon toen haar drie kinderen nog jong waren en ze rust zocht om te schrijven. Het huis bij het kasteel van Beauvoorde vindt ze uniek, omdat ze midden het verhaal zit dat ze wil schrijven over de 'Kinderen van de IJzer'.

Alles nagelnieuw

"Het ruikt nog naar het nieuwe", zegt Provoost, terwijl ze keukenhanddoeken uit de verpakking haalt. Het is lekker warm in huis. In haar schrijfkamer staan computers en ook een grote flatscreen waarop ze foto's in detail kan bestuderen.

Inspiratie door het venster

Het unieke van het huis is dat Provoost vanuit haar vensters en via haar voordeur al inspiratie krijgt. Via de badkamer ziet ze het kasteel waarin koning Albert I verbleef op het eind van de oorlog. Door het venster van haar schrijfkamer ziet ze het kerkhof waar familieleden begraven liggen. Haar romanpersonages zijn er op gebaseerd: de broer van haar grootmoeder was getrouwd met de zus van haar grootvader (dubbele familie, zo ging dat toen in de Westhoek).

Lees meer

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief