Anja Daems: 'Vreemd genoeg las ik blijkbaar boeken die met drugs te maken hadden'

Kinder-en jeugdliteratuur Jeugdboekenmaand

Anja Daems kondigde maandag in De Madammen de start van de Jeugdboekenmaand aan en vroeg aan de luisteraars van Radio 2 wat hun favoriete jeugdboek was. Ze maakte er een top 5 van en op één eindigde 'Kruistocht in spijkerbroek' van Thea Beckman.

LangZullenWeLezen polst bij bekend Vlaanderen naar het boek waarmee het allemaal begon. Je zou het niet meteen zien aan de foto van de jonge onschuldig ogende Anja, maar zij hield blijkbaar van de boeken van Yvonne Keuls die onder meer over drugs gingen:

Ik spendeerde veel tijd in de boekenwinkel en in de bib ! Aan de uitgave van deze boeken te zien moet ik 14,15 geweest zijn toen ik ze las (was ook de periode van Christianne F.).
Waarom ? geen flauw idee : blijkbaar sprak het thema me wel aan, maar meer dan over drugs gingen de boeken over ‘gelukkig’ zijn en hoe deze jongeren daar niet in slaagden…met de desastreuze gevolgen van dien. Het was een leefwereld zover van de mijne … ik kon moeilijk begrijpen dat je zo weinig respect voor jezelf kon hebben en je familie door je keuzes zoveel pijn kon doen. Ik vond het interessant, denk ik , om te proberen in het hoofd van die jongeren te kijken. Ik heb een citaat uit het boek ‘ De moeder van David S’ op de eerste bladzijde geschreven: ‘Soms ben ik heel gelukkig, heel soms …maar dikwijls genoeg om te blijven leven’ …. Om maar te zeggen dat ik ook wel een ‘denkertje’ was …denk ik. (Anja Daems)

Anja Daems: 'Vreemd genoeg las ik blijkbaar boeken die met drugs te maken hadden'

De boeken van Yvonne Keuls

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief