Anja Daems tipt 'Nachttrein naar Lissabon' door Pascal Mercier

Fictie Radio 2

'Nachttrein naar Lissabon' is van de Zwitserse schrijver Pascal Mercier, het is een pseudonym voor de filosoof Peter Bieri.

Waarover gaat het boek?

Midden in de les verlaat de leraar Raimund Gregorius het klaslokaal. Opgeschrikt door het plotselinge besef dat de tijd hem door de vingers glipt, laat hij zijn geordende leven achter zich en vertrekt hij nog diezelfde nacht met de trein van Bern naar Lissabon. De aanleiding voor deze drastische stap is een boek dat hij bij toeval in handen heeft gekregen. Het is van Amadeu de Prado, een Portugese arts tijdens de Portugese dictatuur, die zo indringend schrijft over de diepste ervaringen in het leven van de mens, dat Gregorius er niet meer van loskomt. In Lissabon gaat hij op zoek naar sporen van Prado en komt hij in contact met mensen wier leven vervlochten is geweest met dat van deze raadselachtige man.

Het is dus ook een verhaal over de oorlog destijds en leven in dictatuur. Portugal is tijdens de oorlog neutraal gebleven en daarom zijn veel Joden naar Portugal gevlucht. Maar het is ook een filosofisch boek. De arts vergelijkt het leven met een trein. Die trein begint te bollen, je kan wel eens afstappen, maar eens de trein vertrokken is blijf je doorgaan.

Op langzullenwelezen.be krijgt dit boek trouwens ook lovende commentaar van een aantal lezers.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief