Iván Gimédez

Anja Daems is fan van de boeken van Almudena Grandes

Fictie Radio 2

Radio 2- Madam Anja Daems kan niet kiezen tussen de boeken die ze gelezen heeft van de schrijfster Almudena Grandes. Ze heeft dikke boeken geschreven. Want volgens de schrijfster moet je minstens 1 dik boek geschreven hebben als je iets in de Spaanse boekenwereld wil betekenen.

Ze wordt vaak vergeleken met de Chileense Isabel Allende. Almudena Grandes is geboren in 1960, tijdens de dictatuur in Spanje. Al haar boeken spelen zich af tijdens de dictatuur of oorlog. Ze is opgegroeid in een hele strikte maatschappij. Terwijl haar grootmoeder Josephine Baker nog halfnaakt heeft zien dansen, werd zij zelf dan weer veel strenger opgevoed. En daar speelt ze mee in haar boeken.

Ik kon niet goed kiezen tussen haar boeken. Omdat ik er veel gelezen heb. Haar allereerste boek is 'Episoden uit het leven van Lulu', dat is een erotisch boek. En is ingeslagen als een bom en vertaald in 19 talen. Daarna heeft ze het boek 'IJzeren hart' geschreven, een liefdesverhaal met op de achtergrond die burgeroorlog. En ze heeft zich in Spanje onsterfelijk gemaakt met het boek 'De geest van de wind'. Ik ben haar beginnen lezen door een boek uit de reeks 'Episodes van een oneindige oorlog', over Spanje tijdens de eerste 20 jaar van de dictatuur. En die boeken gaan altijd over kleine helden. Die helden winnen nooit, maar ze hebben zich wel verzet tegen Franco. En omdat ze nooit winnen, laat ze hen wel altijd geluk hebben in de liefde. En daaruit heb ik 1 boek genomen, 'De patiënten van dokter Garcia'. En in de hoofdrol is een zekere Clara Stauffer, dat is een dochter van een rijk Duits gezin dat in Madrid is gaan wonen in 1900. In de jaren 30 heeft ze de fascistische partij opgericht. En na de oorlog heeft zij een netwerk uitgebouwd van allemaal hooggeplaatste nazi's om ze vanuit Duitsland naar Spanje te kunnen krijgen. Daar tussen verweeft zich ook de liefdesgeschiedenis van die vrouw. (Anja Daems op Radio 2)

Almudena Grandes schrijft over een periode waar de Spanjaarden liever niet aan denken, maar ze doet dit bewust omdat ze het belangrijk vindt om over het verleden te schrijven omdat dat mee de toekomst bepaald.

Op LangZullenWeLezen vind je nog meer info over haar boeken en recensies.

Herbeluister het boekenverslag van Anja Daems op Radio 2 hieronder.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief