De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Anja Daems en Luc Appermont lazen: 'Toen geluk nog heel gewoon was'

Geschiedenis De Madammen

Als Anja iets wil weten over Schotland dan belt ze met journalist Dirk Musschoot. Maar nu kreeg ze zijn boek 'Toen geluk nog heel gewoon was' toe. Met als ondertitel 'Hoe het Vlaamse gezin in honderd jaar helemaal veranderde'.

Haar hele jeugd flitste aan haar voorbij. Anja liet ook Luc Appermont het boek eens lezen. En hij zegt hetzelfde. Hij weet bijvoorbeeld nog hoe de eerste koelkast en eerste wasmachine in huis kwamen. Dat was een evenement. En de eerste tv. Allemaal evenementen die in zijn geheugen gegrift staan.

Het boek gaat over het hele leven: trouwen, kinderen krijgen,... Het was bijvoorbeeld de gewoonte om enkel de naam van de vader op het geboortekaartje te zetten. En ook op het kaartje van Luc Appermont stond de typische tekening van Anton Pieck, die op vele kaartjes pronk.

Luc Appermont moest lachen toen hij een aankondiging voor de eerste periodieke onthouding zag. Tegenwoordig zijn nieuw samengestelde gezinnen heel gewoon. Vroeger gebeurde dat enkel als je vader of moeder overleden was.

Anja vindt het een ideaal kerstcadeau om naar de familie te sturen en dan voor de computer samen te komen, elk een stukje te laten voorlezen en dan iedereen laten vertellen hoe het er in zijn of haar tijd aan toe ging. Dat lijkt haar een ideaal alternatief kerstfeest.

Herbekijk het gesprek in De Madammen hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief