De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

André Pelgrims: 'Mensen gaan dikwijls weg, niet omwille van de job maar omdat ze niet gezien worden'

Non-fictie Radio 1

André Pelgrims, expert in groepsdynamiek en auteur van het boek ‘Dansen naar Vrijheid’ vertelt in ‘De Wereld van Sofie’ over het moreel op de werkvloer. Hij benadrukt dat een laag moreel zeker en vast parten kan spelen in bedrijven. De Radio 1-slogan: 'Alles begint bij luisteren' blijkt een goed vertrekpunt te zijn om aandacht te tonen voor het moreel. 'Zouden meer mensen dat statement ter harte nemen, dan zouden ze op hele subtiele manieren kunnen vaststellen dat het moreel zakt', aldus Pelgrims.

Alles begint bij luisteren

Als een leidinggevende geen voeling heeft met wat mensen echt bezig zijn, is er geen aandacht voor de context. De context zijn onze zorgen, het persoonlijk leven van de werknemers. 'We pakken onze zorgen mee van buiten naar binnen', zegt André Pelgrims. 'Door simpelweg te luisteren, kan je als leidinggevende op een subtiele manier aftoetsen of er iets schort met het moreel. Vervolgens kan je nagaan of je er iets aan kan doen.'

Zorgen mee naar het werk

De oorlog, de stijgende energieprijzen en heel wat andere zorgen worden meegenomen naar het werk. Het comfortabele leven van de werknemers komt vandaag steeds meer onder druk te staan. Ook hier zullen bedrijven rekening mee moeten houden volgens Pelgrims.

'Hoe sterker de context binnendringt, hoe sterker de bedrijfscultuur moet zijn. Er zijn organisaties die hard gebouwd hebben aan een betrokken bedrijfscultuur. Zij kunnen op dat kapitaal verder surfen', aldus Pelgrims.

Lees verder op radio1.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief