De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

'Revolutie in Indonesië' - de documentaire bij het boek 'Revolusi' van David Van Reybrouck, vanaf 2 februari op Canvas en VRT NU

Non-fictie Canvas

In de driedelige documentaire 'Revolutie in Indonesië' gaat schrijver David Van Reybrouck op zoek naar de laatste getuigen van de dekolonisatie van Indonesië. Van Reybrouck kiest voor een internationaal perspectief op die geschiedenis.

Naast Indonesiërs en Nederlanders vindt hij ook onderbelichte medespelers. De Japanse soldaten die over de hele archipel werden uitgezonden. De Nepalese Gurkha-soldaten die met het Brits-Indiase leger de opstandige Indonesische vrijheidsstrijders moesten neerslaan. Hij kijkt naar de bemoeienissen van de Britten, Amerikanen en de VN om te eindigen bij kolonies die in hun eigen vrijheidsstrijd geïnspireerd werden door de Indonesiërs.

De documentaire kwam tot stand in de slipstream van het boek ‘Revolusi’, de opvolger van Van Reybroucks bestseller ‘Congo. Een geschiedenis’. Gedurende vier jaar volgden makers de schrijver bij de totstandkoming van zijn nieuwe boek. In de serie gaan ze met Van Reybrouck mee op avontuur over de hele wereld, nemen ze deel aan zijn zoektocht en ontmoetingen met getuigen. De serie toont ook hoe de schrijver te werk gaat en hoe zijn nieuwe boek zich vormt in zijn hoofd. Een scherpzinnig observator werpt een frisse blik op wat Nederland lang vooral als eigen geschiedenis heeft gezien.

'Revolutie in Indonesië' is vanaf dinsdag 2 februari te zien op Canvas en via VRT NU (integraal).

Herbekijk David Van Reybrouck over 'Revolusi' in De Afspraak.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief