Aminata Ndow (Black History Month) dook in de Congoromans: 'een ontnuchterende leeservaring'

Klara

In de VS wordt de maand februari sinds 1976 jaarlijks uitgeroepen tot Black History Month. Tal van instellingen en organisaties richten dan de blik op de Afro-Amerikaanse geschiedenis. Black History Month kwam er omdat er in het officiële geschiedenisonderwijs nog altijd bitter weinig aandacht is voor het verhaal van de zwarte Amerikanen.

In 2017 introduceerden Aminata Ndow en Mohamed Barrie, twee studenten aan de Universiteit Antwerpen, Black History Month in België. Sindsdien loopt het evenement elk jaar in maart. Door middel van lezingen en gesprekken, performances en expo’s, wordt er gepoogd de geschiedenis inclusiever te maken. Het thema dit jaar is 'Collecting our past and future', een zoektocht naar hoe we de geschiedenis van de Afro-Belgen kunnen vastleggen en bewaren.

Het Letterenhuis in Antwerpen sprong mee op de kar. Onder de noemer 'Congo herlezen. Afro-Belgische reflecties op Vlaams Congoproza' nodigde het archief 10 Belgen met Afrikaanse roots uit om in hun collectie te duiken. Ze verdiepten zich in de Vlaamse Congoromans en schreven hun bevindingen neer. Aminata Ndow was één van de lezers en waagde zich aan 'Dagboek van Carla' van Mireille Cottenjé. De schrijfster reconstrueert daarin haar herinneringen aan haar verblijf in Congo op het einde van de jaren 1950. Aminata Ndow schreef er een essay over.

Voor Aminata Ndow was het een ontnuchterende leeservaring: 'Uit respect en erkenning voor de schrijver wil je een boek lezen. En het is dan heel moeilijk om het gevoel te hebben dat je beledigd wordt tijdens het lezen. Door bepaald woordgebruik, en doordat het respect voor iemand met een donkere huidskleur er bij haar helemaal niet is.'

Feminisme gaat niet altijd samen met inclusief denken, is haar conclusie.

Herbeluister Aminata Ndow in Pompidou op Klara Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief