Jason Asare

Aminata Demba- #BlackLivesMatter-lijst met boeken die helpen begrijpen

Boekentip LangZullenWeLezen

Nu de protestacties in Amerika inmiddels ook naar ons land overgewaaid zijn, moeten we het hebben over boeken, die je helpen begrijpen waarom de racismeprotesten in Amerika zo fel zijn en waarom het ook hier zo leeft. Aminata Demba raadt ons de volgende 6 boeken aan.

Wie is Aminata Demba?

Aminata Demba (°1987) is een Belgisch-Malinese actrice en presentatrice. Ze was de voorbije jaren te zien in theatervoorstellingen van KVS, Het Zuidelijk Toneel, Toneelhuis, Beeldsmederij DE MAAN, Laika, Arsenaal-Lazarus en NTGent. Daarnaast speelde ze ook verschillende gastrollen in televisieseries als Bergica (Adil El Arbi en Bilall Fallah), Gent West II (Bart Van Dael), De Twaalf (Wouter Bouvijn), Zie mij graag (Toom Slembrouck) en De Zonen van Van As (Thomas De Cock). Naast haar acteursbestaan maakte ze samen met regisseur Leslie Verbeeck de documentaire Pelikaanstraat 20 waarin ze het thema migratie vanuit verschillende invalshoeken onderzocht. Een korte versie van deze documentaire werd uitgezonden op Canvas.

De lijst van Aminata

 1. 'In het voetspoor van de vertellers' - Amadou Hampāté Bā
  Dit boek staat bovenaan mijn lijst omdat ik het belangrijk vind dat we boeken beginnen te lezen over Afrika van Afrikaanse auteurs. Ik ben zelf van West-Afrikaanse afkomst en dit boek is een biografie van de Senegalese schrijver Amadou Hampaté Ba die via zijn zoektocht naar het verhaal van zijn voorouders heel veel blootlegt van de West-Afrikaanse geschiedenis en cultuur. Toen ik dit boek las genoot ik van een geweldig ontwapenende ervaring. De eerste keer dat ik zoveel herkenning ervoer bij het lezen van een boek en tegelijk zeer enorm veel kennis meekreeg dat ik er letterlijk kippenvel van kreeg.
 2. 'Socrates en Òrúnmìlà' - Sophie Bósèdé Olúwolé
  De eerste naam zal de meeste mensen bekend in de oren klinken. Die laatste helaas iets minder en toch is hij een evengrote toonaangevende denker als Socrates. Beide filosofen leefden ongeveer in dezelfde periode en deelden hun wijsheden met hun volgelingen mondeling. Er heerst vaak het idee dat er geen filosofische stromingen zijn ontstaan in Afrika of dat de beschavingen er pas zijn gekomen bij de intrede van Europeanen. Niets is minder waar. Afrikaanse beschavingen over heel het continent zijn zeer intelligente constructies en zijn gestoeld op eeuwenoude waarden, normen, tradities en wijsheden die van generatie op generatie mondeling werden overgeleverd. Dit boek geeft inzicht in authentieke filosofische stromingen die hun oorsprong kenden op het Afrikaans continent en worden naast het gedachtegoed van Socrates geplaatst.
 3. 'Niemand zal hier slapen vannacht' - Rachida Aziz
  Niemand zal hier slapen vannacht heb ik in een sneltempo uitgelezen. Elke emotie die auteur Rachida Aziz in haar boek probeert te verwoorden heb ik gevoeld en zoveel van wat ze verteld is zeer herkenbaar. Haar woorden zinderden dan ook na, dagen nadat ik het had uitgelezen. Een pijnlijke getuigenis van een Marokkaans-Belgische die ondanks al haar talenten, inspanningen en verwezenlijkingen moet vechten tegen diepgeworteld institutioneel racisme in België. In dit boek ontmantelt Rachida Aziz voor mij de mythe of schijn dat 'iedereen gelijke kansen krijgt zolang ze maar hun beste beentje voorzetten' en vertelt ze via een aantal verhalen en gefundeerde inzichten hoe structureel racisme er in ons land uitziet.
 4. 'Season of the shadow' - Léonora Miano
  Er is veel te lezen over de tijd van de slavernij, maar als je echt inzoomt zijn er bitter weinig verhalen over hoe de inwoners van het Afrikaans continent die tijdperiode hebben ervaren. Via dit boek tracht auteur Leonora De Miano het verhaal van de slavernij te benaderen vanuit een ander perspectief dan we gewoon zijn door de intieme ervaringen van de Sub-Saharaanse bevolking, de eerste slachtoffers van de slavenhandel, naar de voorgrond te brengen. Voor mij zeer belangrijk om dit boek in deze lijst mee op te nemen want de focus ligt op de menselijkheid die we allen delen en via deze benadering komt hopelijk de reflectie dat we als mensen in de kern niet zo veel van elkaar verschillen.
 5. 'I am not your negro' - Raoul Peck
  Naast de geweldige documentaire 'I am not your Negro' van Raoul Peck, die iedereen gezien moet hebben, maakte de regisseur ook een gelijknamige bundel met tekstfragmenten, reflecties, brieven, interviews, gedichten van ongetwijfeld een van de grootste activisten tegen racisme James Baldwin. Zijn woorden en bedenkingen zijn vandaag nog steeds pijnlijk relevant en dus is dit een perfect pocket boekje om dichtbij je te houden. Of een ideaal cadeau voor iemand die nog aan het eigen dekoloniserend denken moet of wil beginnen.
 6. 'Waarom ik niet meer met witte mensen over racisme praat' - Reni Eddo Lodge
  Ook weer zo'n ideaal boek als je je wenst in te lezen in het thema racisme en niet weet waar te beginnen. De titel komt voor sommigen - lees witte mensen - misschien uitdagend over, maar dat zou niemand mogen weerhouden aan het boek te beginnen. Schrijfster Reni Eddo Lodge tracht via haar uiteenzetting op een zeer constructieve, wetenschappelijke en toegankelijke manier de wortels van het racisme bloot te leggen en geeft heldere uitleg bij moeilijke realiteiten als structureel en institutioneel racisme en hoe we dat vandaag de dag helaas nog steeds niet overstegen hebben. Confronterend en verhelderend tegelijk!

Lees ook:

De lijst van Sibo Kanobana

De Lijst van Raf Njotea

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief