Erik Van Grieken

Amerika-kenner Frank Albers las de nieuwe, 1000 pagina's tellende biografie over Lincoln!

Non-fictie Radio 1

'David Reynolds, een van de 'top scholars' in/over Amerika, heeft een biografie geschreven: 1000 bladzijden! Over Lincoln. Sowieso een meesterlijk en wellicht 'definitive' boek. Moet ik lezen. En alle andere Amerikaliefhebbers eigenlijk ook,' liet Amerika-kenner Frank Albers weten aan de ploeg van Interne Keuken. En zo geschiedde...Sven Speybrouck las 1000 interessante bladzijden, zegt hij.

'Abe. Abraham Lincoln in His Times' - de ultieme biografie over Lincoln

Frank Albers is docent Amerikaanse Cultuur & Wijsbegeerte aan de UA. Interne Keuken nodigde hem uit op 19 juni, de dag waarop de Amerikanen de afschaffing van de slavernij herdenken en vanaf dit jaar ook een nationale feestdag in de VS, onder de naam Juneteenth.

Wist je dat de beslissing over de afschaffing van de slavernij pas 2,5 jaar later Texas bereikte? Dat was in juni 1865. We kennen Lincoln (1809 - 1865) vooral van de Burgeroorlog die dreigde het land in twee te scheuren, vertelt Albers. 'Voor Lincoln ging het niet over slavernij, maar om het land bijeen te houden'. Hij heeft het eeuwige krediet dat hij dat heeft verhinderd, maar de afschaffing van de slavernij is een genuanceerder verhaal.

'Abe' in de titel van de biografie verwijst naar hoe de vrienden van Lincoln hem aanspraken. En er zijn, volgens Reynolds, over geen enkele andere figuur uit de geschiedenis meer boeken geschreven, behalve over Jezus Christus. Hij werd door een aantal bevrijde slaven op het einde van de Burgeroorlog ook de Messiah genoemd.

'Het ongelooflijke aan dit boek, 1000 bladzijden, is dat het een geweldig cultureel-historisch beeld schetst van waar kwam die man vandaan en uit wat soort Amerika kwam hij?, vertelt Albers.

Vechtersbaas, houten klaas, politiek evenwichtskunstenaar en fenomenaal redenaar

Het is jammer dat er wel foto’s van Lincoln bestaan, maar geen geluidsopnames. Hij schijnt een fenomenaal redenaar te zijn geweest. Twee van zijn beroemdste speeches staan integraal in steen gebeiteld aan weerszijden van dat beeld in het Lincoln Memorial in Washington D.C.

Op die foto’s en dat standbeeld ziet hij er wel niet zo gezond uit. Beetje hologig, ingevallen wangen ook. Je denkt: ondervoeding of een rare ziekte, maar de president was een beer van een vent, ging als jonge gast een gevecht niet uit de weg. Heel geestig ook, niet vies van een vuile mop. Niet meteen dingen die je van een Groot Staatsman verwacht.

Zo wist hij zich staande te houden in zeer turbulente tijden. Wij denken soms dat polarisering dateert van na de uitvindig van de sociale media, maar wacht tot je een negentiende eeuwse krant leest of een verslag van een zitting van het Amerikaanse parlement van toen. Verbaal geweld? Laat die verbaal maar achterwege. Lincoln bewaarde in een lade van zijn bureau een dikke map met als opschrift ‘doodsbedreigingen’. Zo is hij ook aan zijn einde gekomen.

Herbeluister Interne Keuken met Frank Albers over de nieuwe biografie van Lincoln.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief