Amerikaanse schrijfster Lauren Groff over haar nieuwe roman 'Matrix' in de Boekathon

VRT Boekenmaand Boekathon

Tom De Cock is super fier dat hij de Amerikaanse schrijfster Lauren Groff mag interviewen in de Boekathon. Haar boek 'Fates and furries' was immers hét favoriete boek van Barack Obama in 2015! Maar Groff is volgens de Cock 'ook gewoon een vrolijke Amerikaanse dame met een Europees hart'.

Ze studeerde Middeleeuws Frans, zoals het toen in Europa werd gesproken. Ze omschrijft deze periode als 'briljant, magisch, wild, vol eenhoorns, elfjes en humor!' Helemaal niet het saaie beeld dat wij van de Middeleeuwen hebben. Dat bewijst ze ook in haar nieuwe roman 'Matrix'.

Hoofdpersonage is de zeventienjarige Marie de France. Zij zou de eerste gepubliceerde vrouwelijke auteur in Frankrijk geweest zijn. Heel veel weten we niet over haar, maar Groff heeft met de weinige puzzelstukjes een boeiend portret geboetseerd.

Marie wordt weggestuurd van het hof van Eleonora van Aquitanië omdat ze te ruw en te grof is voor het huwelijk of het hoofse leven. Tegen haar zin in reist ze af naar Engeland, waar ze aangesteld wordt als priores van een vervallen abdij. Bij aankomst is Marie geschokt door de toestand van de nonnen, die honger lijden en een zwakke gezondheid hebben, maar gaandeweg vindt ze haar plaats in het dagelijks leven van het collectief.

Een verhaal over sterke vrouwen dus. Lauren Groff vond trouwens de inspiratie voor dit werk, toen ze op een vliegtuig de film 'The women' zag, uit 1939, van regisseur George Cukor. Een film met alleen vrouwen, die het alleen over mannen hebben.

Drieluik

Ze vindt het zalig dat ze met haar boeken 'een stukje van haar zelf kan planten in de geest van de lezers'. En hoopt dat Obama ook dit boek zal lezen.

Groff droomt van een drieluik. Een drieluik over vrouwen, het klimaat en god. Met Marie als protagonist in deel één, een vrouwelijke Robinson Crusoë uit 1609 in deel twee en als derde deel een op-en-top Amerikaans verhaal in 2021. En waar iedereen met iedereen praat, over tijd en ruimte heen.

Lauren Groff. Hou deze enthousiaste auteur uit Florida in de gaten!

Bekijk het volledige gesprek met Lauren Groff in de Boekathon op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief