Amerikaanse dichteres Louise Glück wint de Nobelprijs voor Literatuur

Literaire prijs VRT NWS

De Amerikaanse dichteres Louise Glück heeft de Nobelprijs voor Literatuur gewonnen. Dat is zonet bekendgemaakt. Glück krijgt de prijs voor 'haar onmiskenbare poëtische stem die met sobere schoonheid het individuele bestaan universeel maakt'.

Aan de prijs is dit jaar een bedrag van 10 miljoen Zweedse kronen verbonden ofwel ruim 950.000 euro. De prijs wordt uitgereikt door de Zweedse Academie in Stockholm.

Meer over Louise Glück

Louise Glück won al verschillende grote Amerikaanse literaire prijzen, zoals de Pulitzer Prize en de National Book Award. Van 2003 tot 2004 was ze Poet Laureate, een soort van dichter des Vaderlands, van de Verenigde Staten.

Louise Glück debuteerde in 1968 met de bundel 'Firstborn'. Ze groeide uit tot een van de meest prominente Amerikaanse hedendaagse dichters. Ze heeft 12 dichtbundels gepubliceerd en schrijft ook essays over poëzie.

Belangrijke thema's in haar werk zijn de kindertijd, het familieleven en de nauwe relatie met ouders en broers en zussen. Ze streeft naar helderheid en gaat op zoek naar het universele. Ze put inspiratie uit mythes en klassieke motieven.

De Zweedse Academie roemt haar dichtbundel 'Wild Iris' uit 1992. Daarin beschrijft ze in het gedicht 'Snowdrops' de terugkeer van het leven na de winter. U kunt het gedicht lezen op de website van de Nobelprijs Literatuur. Haar bundel 'Averno' uit 2006 omschrijft de Academie als 'een visionaire interpretatie van de mythe van Persephone die ontvoerd wordt door Hades, de god van de onderwereld'. Haar meest recente bundel 'Faithful and virtuous night' uit 2014 omschrijft de Academie als 'een spectaculaire prestatie'.

Naast schrijver is ze ook een professor Engels aan de Yale Universiteit in New Haven, Connecticut.

Op vrtnws.be kunt u de bekendmaking van Nobelprijs Literatuur 2020 herbekijken.

Lees ook 'Wie wint de Nobelprijs voor Literatuur? En mogen we weer controverse verwachten?'

Herbeluister hieronder dichter Paul Demets die reageert in het programma Pompidou op Klara en een fragment uit het geprezen gedicht 'Wilde iris' voorleest.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief