Amerikaanse bibliotheken verbieden steeds meer boeken door én over zwarte en LGBTQ+-personen

VRT NWS

In de VS is er nog nooit zo vaak geprobeerd om boeken te verbieden als vorig jaar. Dat meldt de American Library Association. Vooral boeken door en over zwarte en LGBTQ+-mensen worden volgens de vereniging geviseerd. Volgens de Vlaamse vereniging voor bibliotheek, archief en documentatie doet zo'n trend zich in ons land gelukkig niet voor.

Al 20 jaar houdt de American Library Association cijfers bij over boeken waarvan de publicatie wordt aangevochten. In 2021 steeg dat aantal tot een nieuwe hoogte. 'Wat we nu zien, is een ongekende campagne om boeken over het leven en de ervaringen van mensen uit gemarginaliseerde gemeenschappen uit bibliotheken te verwijderen', vertelt Deborah Caldwell-Stone van de associatie. Die gemarginaliseerde groepen blijken dan vooral de zwarte en LGBTQ+-gemeenschappen te zijn.

Dat boeken tijdens vergaderingen van schoolbesturen en bibliotheken worden aangeklaagd, is niet nieuw. Maar door de politieke polarisatie in de VS en het versterkende effect van sociale media, gebeurt het steeds vaker. Bovendien worden bepaalde boeken op een steeds hardhandigere manier aangevochten.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief