De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Amateurkrakers ontcijferen 163 jaar oude brief van meesterschrijver Charles Dickens, nog meer speurneuzen gezocht

VRT NWS

Een internationaal team van amateur-decoders en onderzoekers is erin geslaagd een nagenoeg onleesbare brief van Charles Dickens te ontcijferen. De meest invloedrijke Britse auteur uit de negentiende eeuw, die vandaag zijn 210de verjaardag viert, is bekend en berucht om zijn onontcijferbaar 'handschrift van de duivel'. Een duizendtal vrijwilligers smeet zich bijna een jaar lang op Dickens stenografie. Wordle voor de wel zeer gevorderden, met andere woorden.

Het geschrift van de duivel

Wie 'Charles Dickens' zegt, zegt 'A Tale of Two Cities', 'A Christmas Carol' en 'Oliver Twist'. Academici en fanatici voegen daar in één adem 'het geschrift van de duivel' aan toe. Niet de titel van een verloren gewaande roman, wel een synoniem waarmee Dickens zelf naar zijn eigen handschrift verwees. De werelden die hij in zijn boeken creëerde waren dan wel sprookjesachtig, zijn geschrift was ronduit monsterlijk.

Dat had weinig te maken met slordigheid of nonchalance, maar alles met stenografie, een methode die tot vandaag wordt gebruikt om iets zeer snel op te schrijven. Alleen ontwikkelde Dickens zo’n complex en raadselachtig systeem – gebaseerd op een snelschrift uit de jaren 1700 – dat de brieven en aantekeningen die hij na zijn dood achterliet, ruim 150 jaar later nog steeds de hersenen van menig onderzoeker doen kraken.

Prijzengeld: 300 pond

Er is weet van minstens tien geschriften in Dickens’ stenografie, daterend van de jaren 1830 tot eind jaren 1860 en verspreid in archieven en privécollecties over de hele wereld. Verschillende aantekeningen bleven onontcijferbaar, en dus sloegen vorig jaar de universiteiten van het Britse Leicester en Italiaanse Foggia de handen in elkaar om – met de hulp van een rist experten – de code te kraken.

Op tafel lag de zogenoemde 'Tavistock-brief': een mysterieuze brief die wordt bewaard in het Morgan Library & Museum in New York. De brief is met blauwe inkt gekrabbeld op papier met een hoofding van Tavistock House, het Londense huis waar Dickens zijn roman 'Bleak house' schreef.

Om zoveel mogelijk inzichten te bundelen, deden de wetenschappers een oproep naar amateur-decoders wereldwijd. Zo’n duizend vrijwilligers uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Noord- en Zuid-Amerika en Australië meldden zich voor het 'Dickens Code Project' en kregen een basispakket aan reeds vergaarde informatie over het snelschrift om hen op weg te helpen. Beloning voor de codekraker die het meest wist bij te brengen: 300 pond.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief