Alles wat je nog niet wist van Willy Sommers in 'De soundtrack van mijn leven'

VRT Boekenmaand Boekathon

In de zetel bij Tom De Cock in de Boekathon in Antwerp Expo: Willy Sommers! Hij staat 50 jaar op de planken en schreef zijn autobiografie ‘De soundtrack van mijn leven’, zijn eerste (echte) boek met bijhorend album. Van zijn kleutertijd tot nu, er zijn 12 hoofdstukken. Daarbij refereert elk hoofdstuk naar een song op zijn nieuw album. Hij zingt onder andere over zijn kleutertijd, zijn doorbraak, zijn muzikale vader Roland Verlooven waar hij meer dan 20 jaar mee gewerkt heeft,... zijn hele levensverhaal dus.

Terwijl thuis bij Willy kasten vol staan met documentatie over zijn carrière, kranten & tijdschriften, waren Tom Botte & Wim De Graeve, zijn co-writers, ervan overtuigd dat er nog dingen waren die de mensen niet wisten. Ze zijn gaan samenzitten, op regelmatige basis, weken aan een stuk. 'En tussen pot en pint geraak je aan de babbel en komen zaken boven', legt Sommers uit.

Wie Willy kent weet dat hij veel respect heeft voor zijn fans en er veel voor doet. In één van de interviews, vertelt hij dat hij een enorme dierenvriend is. Toen hij nog bij zijn ouders woonde staat er op zijn verjaardag een grote fan van hem aan de deur met een cadeau. Het bleek een levend klein aapje te zijn. Hij vond dat je het cadeau moest aanvaarden, je kon dat meisje toch niet wegsturen. Maar hij hoorde zijn moeder nog roepen uit de keuken: 'Straks vlieg jij en je aap op straat!'.

Je komt in het boek veel van de achterkant te weten. Hoe was het vroeger om thuis te komen, na het zoveelste concert, waar vaak bussen met gillende vrouwen er werden afgezet.? Willy heeft dikwijls in zijn arm moeten knijpen, is dit een droom of realiteit? Hij studeerde voor regent Nederlands, Engels & Duits, hij zou voor de klas staan. Maar in de zomer van 1971 breekt hij door met ‘Zeven anjers, zeven rozen’, een donderslag bij heldere hemel. Hij was muzikant, zong in een coverband en speelde voor plaatselijke verenigingen in de streek van Brussel en dan brak hij door in Vlaanderen. Een verassing en een verwondering.

Aan zijn ouders vraagt hij om zijn studie 1 jaar te mogen onderbreken, waarna hij zijn studie zou hervatten om zijn diploma te halen. Een geluk dat hij uit een muzikale familie komt, zijn vader zong in een koor, zijn grootvader was trompettist en kocht voor hem toen hij 10 jaar was zijn eerste gitaar. Zijn grootvader wou graag dat hij leerde muziek spelen want hij was zelf muzikant in een balorkest en heeft in de oorlogsjaren zijn boterham verdient door muziek te spelen. Toen gingen ze nog met de pet rond om iets te verdienen.

Het was niet met de eerste single prijs. Zijn eerste plaat die is uitgekomen ‘Het is weer morgen’ was een cover van Juan Pardo, een artiest die in Spanje super populair was. Producer Roland Verlooven kwam uit de kleinkunst wereld en producete Jef Van Uytsel, Miek & Roel, Hugo Raspoets. De eerste single van Willy was dan ook wat in die stijl. Het was geen succes. 4000 platen werden er van verkocht maar in die tijd was dat niets, Will Tura verkocht toen wel 100.000 platen. In de onderste schuif van Roland lag een eigen geschreven lied waarvan hij dacht dat het misschien wel iets was voor Willy, namelijk ‘Zeven anjers, zeven rozen’. De rest is geschiedenis, de start van zijn carrière.

Er waren ook periodes dat het even minder goed ging. Willy kon niet tegen de kritieken van ‘Goh, die Vlaamse teksten dat is altijd van 'ik hou van jou, ik blijf je trouw' ‘. Het stoorde hem door zijn opleiding als regent talen. Daarom wou hij veranderen van richting en wilde teksten die gewaardeerd werden. Jef Van Uytsel, toen een monument in Vlaanderen, schreef voor hem ‘Mijn beste vriend’. Een tekst over een vriendschap die je hebt in je jeugd, je wordt ouder, gaat naar het leger, je trouwt en krijgt kinderen... Een zeer mooie tekst maar het resulteerde in zijn slechts verkochte plaat ooit. Zijn platenbaas raadde hem aan om naar een andere platenfirma te gaan als hij nog zo’n platen zou maken.

In de jaren tachtig lag de business op zijn gat, een economisch dieptepunt, de rekeningen waren betaalt maar hij hield voor zichzelf niets over. Een kritisch moment om financieel te overleven.

Tot ‘Tien om te zien’ er kwam op VTM, een muziekprogramma op de nieuwe commerciële zender waarvan niemand wist wat dat ging worden. Een groot vraagteken om daaraan mee te werken want als dat mislukt, is het misschien wel helemaal voorbij.

Bij de eerst uitzending waren er zelfs niet genoeg Vlaamse artiesten om die eerste uitzending gevuld te krijgen. Voor het proefprogramma in december 1988 was het voor de samensteller Jos van Oosterwyck krabben om 10 artiesten bijeen te krijgen. Maar in de weken daarna doken de artiesten en hun muzikanten op en wilde klaarstaan op 1 februari 1989 voor wat een legendarische muziekprogramma is geworden.

Ooit werd Willy neergestoken op het podium. Hij was een tieneridool toen hij optrad in Sint-Pieters-Leeuw, een zaal waar hij al een 10-tal jaar kwam. Een meisje op de eerste rij kijkt met verliefde pretoogjes naar Willy, iets waarmee haar warmbloedig Siciliaanse vriend niet was opgezet. Hij is op het podium gesprongen, gooide Willy tussen de tafels en de stoelen. Maar de show must go on, Willy springt terug het podium op om zijn optreden verder te zetten. Pas in de kleedkamer merkt zijn moeder op dat zijn witte vest achteraan vol bloed hangt en blijkt dat een glasscherf in zijn rug steekt.

De eerste 18 jaar heeft hij zijn dochter niet gekend, ook Vlaanderen niet, tot ze in ‘Liefde voor muziek’ samen een ontroerend duet brengen.

Hij had een wispelturige relatie met haar moeder. Wanneer ze beslissen uit elkaar te gaan blijkt ze zwanger te zijn. Ze zitten samen rond de tafel, nu 40 jaar geleden, waar ze beslissen dat haar moeder voor haar gaat zorgen als Willy zorgt voor de financiële kant. Hij herinnert zich nog levendig een openluchtoptreden in Schendelbeke bij Geraardsbergen waar, toen hij aan het signeren was, een héél klein meisje van 8 jaar bij hem komt en zegt: 'Meneer, naar het schijnt ben jij mijn papa', waarna Annemie verdwijnt in de massa.

Door een of andere omstandigheid is hij nooit aan haar deur gaan staan of omgekeerd. Maar na 18 jaar, toen zijn huidige vrouw Cindy zwanger is van zijn andere dochter, kwam in de pers ‘Willy & Cindy krijgen hun eerste kindje’. Voer voor de sensatiepers terwijl voorheen niemand hem er had op aangesproken.

Dan is er een derde adem in zijn carrière: Pukkelpop, Liefde voor muziek, minstens 200 optredens per jaar. Iets wat je niet cadeau krijgt, waar je hard voor moet werken. Dit bouw je alleen op door je te laten omringen door positieve mensen, die in je geloven, je motiveren, je ambitie geven. Dat geluk heeft Willy gehad, hij heeft altijd met correcte eerlijke mensen mogen werken.

Herbekijk het interview in de Boekathon op VRT NU

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief