‘Alles begint met A’ van Diedrik van der Wal wint Taalboekenprijs 2021 - een boek over de geschiedenis van de letters uit het alfabet

Non-fictie LangZullenWeLezen

De Taalboekenprijs 2021 is toegekend aan ‘Alles begint met A’ van letterkenner Diedrik van der Wal. Hij heeft de prijs – 3000 euro en een oorkonde – ontvangen op 2 oktober in de uitzending van ‘De Taalstaat’, uit handen van juryvoorzitter Nelleke Noordervliet. Het is de derde keer dat deze taalboekenprijs wordt uitgereikt.

‘Alles begint met A’ is een lees- en bladerboek waarin de 27 letters van ons alfabet (de ‘ij’ doet ook mee) worden voorgesteld aan de hand van anekdotes, weetjes en encyclopedische informatie over hun vorm, functie en uitspraak.

Uit het juryrapport

De jury prees het boek om de verzorgde presentatie, de toegankelijkheid, en vooral ook om de veelzijdigheid: ''Alles begint met A’ is als het ware een dissertatie in de letter-kunde, waarin een veelheid aan subdomeinen voorbijkomt: typografie, letterfrequentie, schrijfonderwijs, spelling, klanksymboliek, grafologie … tezamen een caleidoscopisch verhaal van de letter-taal der Lage Landen.”

De prijs werd uitgereikt door juryvoorzitter Nelleke Noordervliet: 'Het is een verrassend en informatief portret van ons alfabet, geschreven door een letterliefhebber pur sang met oog en aandacht voor zowel de kenmerkende als de gewone eigenschappen van de elementaire deeltjes waarmee we schrijftaal maken.'

Lees verder op VRT Taal.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief