'Alle remmen los'- een boek over de 'foute' film uit de jaren '70 van Jan Verheyen

Non-Fictie Vandaag

De seventies een decennium dat bulkt van de films die zo slecht zijn dat ze weer goed zijn. Jan Verheyen groeide er mee op en het wakkerde zijn grote liefde voor de film aan. Hij is ervan overtuigd dat je de schoonheid van de foute film zal inzien na het lezen van zijn boek 'Alle remmen los'.

'Vaak besef je niet op het moment dat je leeft wat voor een invloed dat op je leven zal hebben. Dat decennium was het interessantste van de hele filmgeschiedenis', legt Verheyen in Vandaag uit.

In 'Alle remmmen los' staan films die Verheyen in zijn tienertijd gezien heeft. Er was toen zelfs nog geen videorecorder. Hij ging jarenlang naar de cinema om zo'n 300 films per jaar te kijken. 'Dat was ook mijn filmschool. Je kan het medium leren kennen door veel te kijken. De droom om als Belg filmregisseur te worden was toen even onrealistisch als te zeggen, ik ga later met een raket naar de maan. Je leert ook veel door naar slechte films te kijken, dan weet je dat het zo niet moet. Ik zou bepaalde films uit die tijd ook nooit aanraden. Maar er zijn films die zo smerig en van de pot gerukt zijn, dat ze vele jaren later toch nog overeind blijven.'

De ondertitel
van het boek is 'Seks, sadisme en swastika's'. En een film die dat allemaal belichaamt is 'Ilsa, She Wolf of the SS'. De film was uit 1975 en Verheyen was te jong om de film te kijken, maar bekeek hem toch. 'De film is eigenlijk soft porno. Dit was nochtans een mainstream-film in Nederland en Vlaanderen. In 1975 waren al een aantal revoluties geweest zoals de vrouwenbeweging. Maar toch blijft het straf, dat het toen heel aanvaard was om in je beste pak op zaterdagavond naar zo'n film te gaan kijken. We zijn veel preutser geworden. Veel van dat soort films zouden in deze tijd niet meer mogelijk zijn. De ongebreidelde vrijheid van de jaren '70, mis ik wel een beetje', zegt Verheyen. Verheyen pleit zeker niet voor een remake.

In veel van de films zit ook een belangrijke rol voor losgeslagen dieren. 'Het is een geweldig boek voor deze tijd, want je kan veel van de clips opzoeken op het internet. Je ziet bijvoorbeeld een fragment van moordende konijnen. Wie verzint dat? Een konijn is toch niet akelig? Niemand van die mensen had het idee, nu ga ik eens een heel foute film maken. Ze hebben het echt gedaan uit een gebrek aan middelen en talent', besluit Verheyen.

Herbekijk de aflevering van Vandaag hieronder

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief