'Alle mannen zijn onnozelaars' volgens Mark Coenen zelf het ideale vaderdagcadeau

Non-Fictie De Madammen

Ex-baas van Stubru en Canvas Mark Coenen, opleidingshoofd Media en journalistiek PXL Hasselt schreef zijn tweede boek: 'Alle mannen zijn onnozelaars’, het boek is zijn levensverhaal.

'Toen ik op Facebook aankondigde dat ik het boek 'Alle mannen zijn idioten' ging schrijven werd ik door facebook geblokkeerd. Daarom doopte ik het om tot 'Alle mannen zijn onnozelaars', omdat het ook een beetje zachter klinkt en toch werd ik weer op Facebook geblokkeerd. Het is natuurlijk een hyperbool. Het boek is een mengeling van serieus en vrolijk, verontwaardiging en verwondering. Wat er in staat zijn ook wel een paar serieuze overwegingen. Het is zin en onzin van het leven', legt Mark Coenen uit.

'Het is een soort van wordingsgeschiedenis tot man. Het ideale vaderdaggeschenk,' volgens Coenen. 'Je kan het als grap geven, maar ik denk dat je als man en ook als vrouw er wel iets uit leert. Het is een zomerse cocktail van gevoelens en ideeën. En het leest hopelijk ook vlot langs het zwembad', zegt Coenen.

'Ik wilde mijn familiegeschiedenis reconstrueren. Een achter-, achter-, achtertante is op een brandstapel terechtgekomen omdat ze zogezegd een heks was. En dat vind ik interessant, omdat je ziet dat het nog maar 500 jaar geleden is dat iemand met een andere mening op de brandstapel terechtkwam. De man begint als kind, evolueert naar een groot kind en eindigt weer als kind. Dat is bij mij ook een soort van inzicht in de futiliteit waarmee we bezig zijn, we maken ons druk over veel bagatellen. Probeer een beetje positief te zijn. En dat positief zijn was niet altijd heel gemakkelijk in ons gezin. Mijn zus pleegde 30 jaar geleden zelfmoord en dat heeft alles verstoord: de verhouding met mijn ouders bijvoorbeeld. Maar het heeft ook invloed gehad op de verhouding met mijn kinderen. Je bent veel bezorgder. Ik post nog elk jaar op haar sterfdatum een brief. Op die manier wil ik haar in leven houden. Ik heb toen ze 30 jaar dood was ook een boekje geschreven over haar. Voor mij is dat een soort van verwerking, die nog doorloopt. Mijn moeder was plots nog maar een halve moeder. Ze waren heel verstrengeld. Ze spanden ook samen tegen de mannen in ons gezin,' legt Coenen uit.

Hij schrijft ook over de moeilijke relatie met zijn vader. Maar aan de grondslag ligt dat ze erg op mekaar lijken: uiterlijk maar ook innerlijk. 'Je zit in een DNA-keten die je niet weg kan smijten.'

Het boek is ook een pleidooi voor de vrouw en haar rol in de maatschappij. 'Ik heb als directeur strategie ook quota op de VRT ingevoerd om meer vrouwen op het scherm te krijgen. Ik zit met een grote verontwaardiging als ik zie hoeveel mensen nog altijd denken in vrouwelijke clichés.'

Bekijk het interview in De Madammen hieronder:

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief