Luke Kuisis

Alfred Schaffer wint Herman de Coninckprijs voor poëzie

Poëzie VRT NWS

De Nederlandse dichter Alfred Schaffer is bekroond met de jaarlijkse Herman de Coninckprijs voor de bundel 'Wie was ik. Strafregels'. Die gaat over zijn moeder, die als verpleegster vanuit Aruba naar Nederland kwam. Het is een bundel over 'hoe te herinneren', zegt de dichter zelf. Alfred Schaffer - die vorig jaar ook al de P. C. Hooftprijs won voor zijn hele werk - haalde het van vijf andere genomineerden, onder wie ook de Vlaamse Maud Vanhauwaert.

Uit de zes genomineerde dichtbundels voor de Herman de Coninckprijs koos de jury de laureaat van de Herman de Coninckprijs 2021: 'Wie was ik. Strafregels' van Alfred Schaffer. 'Alfred Schaffer verwoordt in zijn trefzekere bundel een diep gevoel van ontheemding,' is te lezen in het juryverslag. 'Wie was ik' is tegelijk heel krachtig en heel kwetsbaar, een persoonlijke bundel die je diep raakt.'

Alfred Schaffer (47) woont en werkt in Zuid-Afrika, waar hij doceert aan de universiteit van Stellenbosch. Hij publiceerde een tiental vaak bekroonde dichtbundels, onder meer "Mens dier ding". Eind vorig jaar won hij als een van de jongste dichters ooit de prestigieuze P. C. Hooftprijs voor zijn hele werk.

Lees verder op vrtnws.be.

Herbeluister Culture Club met Alfred Schaffer n.a.v. de P.C. Hooftprijs.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief