'Alfa' van Ivo Michiels - 'Lees het boek luidop' zegt Sigrid Bousset

Fictie Espresso

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) en Literatuur Vlaanderen stelt de nieuwste versie van hun literaire canon voor. Acht eeuwen literatuur in 50 boeken! Tien weken lang dompelt het ochtendprogramma 'Espresso' op Klara je onder in één van de boeken.

Wanneer het boek ‘Alfa’ in 1963 gepubliceerd werd, raakte de uitgever het nog niet aan de straatstenen kwijt. Te moeilijk en veel te modern, luidde de kritiek. En toch vond Ivo Michiels uiteindelijk een publiek voor dit vreemde boek vol rare metaforen, ellenlange zinnen en beelden uit koortsige dromen. Schrijfster Sigrid Bousset kende Michiels al van kinds af aan. Momenteel is ze bezig aan een autobiografisch boek over deze experimentele schrijver.

Ze noemt het boek ‘een open vijver om in te verdwijnen’. Het werd destijds niet beschouwd als een roman of afgelijnd genre, maar als een tekst. Een opeenvolging van mooie zinnen. 'Michiels bracht een mentaal portret van zichzelf. Hij voert de lezer mee door een bezwerende roes, van een hamerende oorlogscadans naar een intiem tijdloos verlangen.'

Peter Verhelst noemt het ‘passionele taal die op springen staat met woorden die nieuwe mogelijkheden aftasten’. Hij spreekt over herhalingen en litanieën die je meeslepen. Taal die je opwindt en tot tranen toe ontroert. Ook Samuel Beckett ontging het uitzonderlijke karakter van het boek niet. ‘Op stilistisch vlak het meest uitzonderlijke boek dat ik in tijden heb gelezen', zei hij.

Tot slot geeft Sigrid Bousset ons nog één goede raad: lees het boek luidop. Het is niet dik en heel verslavend.

Luister het volledige fragment op Klara.be

Of download de podcast met alle afleveringen over de 50 boeken uit de vernieuwde literaire canon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief