Erik Van Grieken

'Hoe ik het plan van mijn moeder saboteerde en trouwde met een Belg' van Aleksandra Boltovskaja - een geestig boek over hoe het is om als Russin in België te leven

Non-fictie Radio 1

Aleksandra Boltovskaja verkaste ruim twintig jaar geleden van Sint-Petersburg in Rusland naar Nieuwerkerken in Limburg. Ze trouwde niet met een Rus, zoals van haar werd verwacht, maar met een Vlaamse boer, Maurice.

Aleksandra Boltovskaja hield een dagboek bij. Dat was een soort therapie, want in het begin had ze het moeilijk. Haar Slavische ziel bleek niet meteen compatibel met Vlaanderen.

Want Vlamingen zijn rare mensen. Er was veel waaraan ze moest wennen. Aan haar man, aan haar schoonfamilie, aan een nieuwe taal, aan onze zonderlinge gewoonten, aan onze keuken, aan het leven in Vlaanderen kortom.

Een voorbeeld. Wij Vlamingen zijn beleefd. U vindt dat vermoedelijk een positieve eigenschap. Een Rus vindt dat onze beleefdheid doorslaat naar dubbelhartigheid: Vlamingen zeggen niet wat ze denken. We sluipen voorzichtig om het onzegbare heen. Beetje achterbaks. Liever een leugentje om bestwil dan de harde waarheid. Dat vindt Aleksandra hoogst irritant en moeilijk om mee om te gaan. Wij zijn te beleefd om eerlijk te zijn, voor Russen geldt het omgekeerde: te eerlijk om beleefd te zijn.

Het dagboek van Aleksandra Boltovskaja kwam onder ogen van een uitgever en die vond het te goed om het niet te publiceren. 'Hoe ik het plan van mijn moeder saboteerde en trouwde met een Belg' is een geestig boek over de botsing van twee culturen.

Herbeluister Aleksandra Boltovskaja in Interne Keuken op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief