'Bij elk boek lijkt het alsof ik het wiel opnieuw moet uitvinden' - Herbekijk Tommy Wieringa in 'Alleen Elvis blijft bestaan'

Fictie Canvas

Tommy Wieringa is een van de voornaamste virtuozen van de Nederlandse taal. Hij groeide op in Aruba, op zijn 33e brak hij door met zijn bruisende roman 'Joe Speedboot', zijn vierde boek. Sindsdien is hij een gevierd schrijver en worden zijn boeken wereldwijd vertaald. En toch zegt hij 'bij elke boek lijkt het alsof ik het wiel opnieuw moet uitvinden: dat is het aardige maar ook het lastige van ons vak. Je bent altijd een beginner.'

De lockdown ervoer hij eerst als een vloek, maar naarmate iedereen veilig was, was het een zegen. Ze bood een onwereldse rust.

Wieringa probeert de bestaansproblematiek van de mens te doorgronden. Zo zegt hij het zelf in het introfilmpje in 'Alleen Elvis blijft bestaan'. 'Dat is ambiteus', merkt presentatorThomas Vanderveken op. 'De tijd staat niet stil, er zijn voortdurend nieuwe bestaandsomstandigheden, daarom is er voor elke generatie weer een nieuwe schrijver nodig', verduidelijkt Wieringa.

John Irving, rugby, Leonard Cohen & Heila Selassie

Welke fragmenten kiest Tommy Wieringa in 'Alleen Elvis blijft bestaan'? Niet alleen auteurs en boeken passeren de revue, ook Leonard Cohen en Haile Selassie vormen de aanleiding tot een goed gesprek.

Toen hij 'Joe Speedboot' schreef, wist hij dat hij een bijzonder boek aan het schrijven was. Het succes ervan maakte hem euforisch. Het was zijn doorbraak en sindsdien is het goed blijven gaan en won hij prijzen zoals de Libris Literatuurprijs. Dat boek is voor hem een avontuur geweest.

Een geheim verlangen duwde de jonge Wieringa richting schrijversschap. Toen hij 14 was, vond hij onder een treinbank, naast elkaar een stomp potloodje en een dubbeltje en dat bond hij samen, nam hij mee naar huis en bewaarde het als een soort fetisj. Toen wist hij 'ik ga schrijven en ik ga ervan kunnen leven', het was een stiekem verlangen gevoed vanuit 'de sensatie die lezen teweeg bracht zo overweldigend was' dat hij een schrijver voorstelde als een soort tovenaar'.

Het gesprek gaat verder over zijn dominante moeder, na de echtscheiding koos hij ervoor om bij zijn vader te wonen, dit bood hem vooral ruimte. Wieringa is dankbaar voor de actieve verwaarlozing als kind die hem als schrijver heeft gediend. Rugby en meditatie brengen Wieringa momenteel tot rust. En wat was de invloed van Aruba en wat heeft hij met Ethiopië? Tot slot gaat het ook nog over dé vrouw in zijn leven en zijn volgende roman.

Herbekijk 'Alleen Elvis blijft bestaan' met Tommy Wieringa op VRT NU.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief