Abdelkader Benali schrijft essay over de Nederlandse piraat Jan Janszoon in Marokkaanse dienst

Essay Klara

In Nederland is oktober 'Maand van de Geschiedenis' met als thema Oost/West. Abdelkader Benali schreef naar aanleiding daarvan het essay 'Reizigers van een nieuwe tijd'. Daarin brengt hij een vergeten stukje Nederlandse geschiedenis tot leven en een ode aan grensgangers, zoals de Haarlemmer Jan Janszoon die in de 17de eeuw naar Marokko verhuisde en zich daar tot de Islam bekeerde.

Abdelkader maakte kennis met deze figuur tijdens zijn studie Geschiedenis aan de universiteit van Leiden. Voor dit essay ging hij zich verdiepen in Jan Janszoon die voor de auteur symbool staat voor de trek van het Westen naar het Oosten. Hij was onderdeel van een fenomeen, de zgn. renegaten, duizenden die vanuit Europa met hun schepen richting de Middellandse zee trokken en het Ottomaanse rijk introkken om daar aan kaapvaart te doen onder de islamitische vlag. Waarom waren die Nederlandse kaapvaarders zo geliefd bij de Ottomanen? En wat leert deze geschiedenis over de migratiestromen nu?

Het essay is ook een persoonlijk verhaal want de voorouders van Abdelkader woonden in Marokkaans piratengebied, de noordelijke Rif, en waren betrokken bij de kaapvaart.

Herbeluister hieronder Abdelkader Benali over Jan Janszoon.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief