Chris De Stoop en Peter Vermeersch over 'hun' roofmoord: 'Het waren andere feiten, maar dezelfde nachtmerrie'

Boekenfeest Radio 1

Chris De Stoop en Peter Vermeersch. Beiden auteurs en beiden in de mallemolen van justitie terechtgekomen. De Stoop stelde zich burgerlijke partij na de roofmoord op zijn oom terwijl Vermeersch opgeroepen werd als jurylid in een assisenzaak, ook over roofmoord. .Het waren andere feiten, maar dezelfde nachtmerrie', vat Peter Vermeersch hun ervaring samen.

In 2014 wordt de oom van auteur Chris De Stoop op gruwelijke manier vermoord. Nadat een aantal jongeren te horen kregen, dat de oude man veel geld in zijn woning had liggen, tergen ze hem een week lang. Uiteindelijk steken ze de boerderij waarin 'oom Daniel' woont in brand, om hun sporen uit te wissen. Maar de bende schept op over wat ze gedaan hebben en over het vele geld dat ze gevonden hebben. Ze worden opgepakt en vijf jaar later ook veroordeeld voor roofmoord. Auteur Chris De Stoop stelde zich als enige van de familie burgerlijke partij tijdens de assisenzaak, zonder advocaat. De Stoop schreef een boek over de hele affaire, 'Het boek Daniel'.

In 2016 vindt in het grote justitiepaleis van Brussel een andere assisenzaak plaats. Een 79-jarige dame werd vier jaar eerder overmeesterd door een aantal jongemannen en overleefde hun doortocht niet. Hoogleraar en auteur Peter Vermeersch wordt opgeroepen als jurylid in de assisenzaak. Ook Vandermeersch besluit om zijn ervaringen neer te schrijven, wat resulteert in 'Aantekeningen bij een moord'.

Lees verder op radio1.be en bekijk Het Boekenfeest met beide auteurs.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief