'A thing of beauty is a joy forever': 200 jaar geleden overleed dichter John Keats

Poëzie VRT NWS

De Engelse dichter John Keats was amper 25 toen hij in 1821 aan tuberculose overleed in Rome. Hij liet zijn verloofde en muze Fanny Brawne na en poëzie die na 200 jaar nog altijd wordt gelezen, gedeeld en bewonderd. Popster Bob Geldof en vele anderen eren John Keats vandaag met bloemen, films en gedichten.

John Keats (1795-1821) is een van de meest geliefde Engelse dichters; zijn werk wordt na twee eeuwen nog volop voorgedragen, gelezen, gedeeld en geanalyseerd. Gedichten als 'Ode to a Nightingale' of 'La Belle Dame sans Merci' zijn heel bekend in de Engelstalige wereld. Maar tijdens het korte leven van Keats was die populariteit er nog allerminst.

Samen met Percy Bysshe Shelley en Lord Byron was Keats een boegbeeld van de romantische poëzie, met veel aandacht voor de vergankelijkheid van het leven, de natuur en hevige emoties.

A thing of beauty is a joy for ever:
Its loveliness increases; it will never
Pass into nothingness; but still will keep
A bower quiet for us, and a sleep
Full of sweet dreams, and health, and quiet breathing.

John Keats was amper 25 jaar oud toen hij aan tuberculose bezweek. Hij had de Zuid-Europese warmte opgezocht in Rome, maar dat mocht niet baten. Hij overleed in een villa aan de voet van de beroemde Spaanse Trappen. Dat pand is nu het Keats-Shelley House.

Lees verder op vrtnws.be.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief