Erik Van Grieken

'Turbulentie is van alle tijden' - Rik Coolsaet brengt een update van de 'Geschiedenis van de wereld van morgen'

Non-fictie Radio 1

Rik Coolsaet heeft een nieuw boek: 'Vergeet dat onze tijd zoveel complexer is dan alles wat ooit voorafging'. Hij kwam tekst en uitleg geven in Interne keuken op Radio 1.

Turbulentie is van alle tijden. De wereld is niet losgeslagen, ze is nooit anders dan op drift geweest. Dat zorgt voor angst en onzekerheid. Dat wel, maar dat is altijd zo geweest. En ook vandaag doen angst en onzekerheid rare dingen met een mens. Met ons allemaal.

Voor je het weet begin je naar een sterke leider te verlangen en naar simpele oplossingen, zoek je zwarte schapen of een uitweg in godsdienst of geurkaarsen of yoga. Voor je het weet ben je blind voor engagement en solidariteit. Want die zijn er ook. Meer dan je zou denken. Waar komen we vandaan? En vooral waar moet het met ons naartoe? Wat maakt ons bang? Wat geeft ons hoop?

'Geschiedenis van de wereld van morgen'

De titel is de samenvatting van het boek en de ondertitel is 'Geschiedenis van de wereld van morgen' die verwijst naar het boek dat Coolsaet 13 jaar geleden publiceerde bij uitgeverij Kritak. Er is veel gebeurd ondertussen en dat verhaal moet opnieuw verteld worden. Aanleiding was André van Halewijck die uitgeverij Kritak nieuw leven wil inblazen. Rik Coolsaet heeft in 1976 samen met hem deze uitgeverij opgericht en Van Halewijck vond dat hij niet mocht ontbreken.

Elke tijd is een overgangstijd

'Het gevoel dat de wereld nu in één of andere stroomversnelling is terecht gekomen, dat kennen we, dat dacht iedereen ongeveer op elk moment in de geschiedenis al: elke tijd is een overgangstijd', opent Sven Speybrouck het gesprek over het thema van het boek in Interne keuken. Coolsaet nuanceert: 'Sommige tijden zijn meer een overgangstijd dan andere'. Als je terugblikt in boeken dan zie je dat er momenten zijn in de geschiedenis waarbij men het gevoel heeft dat alles aan het versnellen is, dat alles nieuw en complex is en dat je het niet meer begrijpt.' Je hebt mensen die meekunnen en anderen voor wie het niet meer lukt. Sommigen omarmen de vernieuwing en anderen hebben schrik en zo ontstaat een kloof. Coolsaet verwijst naar het einde van 19e eeuw en de jaren 30 als vergelijkbare periodes.

Herbeluister het volledige gesprek met Rik Coolsaet in Interne keuken op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief