Politiek journalist Ivan De Vadder en communicatie-expert Jan Callebaut brengen het DNA van de Vlaamse kiezer in kaart

Non-fictie VRT NWS

Waar ligt de Vlaming van wakker? Op nummer 1 staat zijn gezondheid maar ook de bezorgdheid om het klimaat houdt de inwoners van Vlaanderen meer en meer uit hun slaap. Dit blijkt uit het onderzoek dat politiek journalist Ivan De Vadder en communicatie-expert Jan Callebaut, gespreid over 10 jaar, hebben gevoerd. Het resultaat met een analyse hebben ze gebundeld in 'Het DNA van Vlaanderen' dat vandaag verschijnt.

De opzet was om via een grootschalige bevraging te peilen naar de leefwereld en het verwachtingspatroon van de Vlaamse burger. VRT NWS heeft drie keer zo’n kaderstudie laten uitvoeren; in 2009, 2014 en 2019. Telkens voorafgaand aan Vlaamse regionale verkiezingen. Net omdat het onderzoek drie maal plaatsvond, verspreid over één decennium, kon door de herhaling een uniek portret van de politieke wensen van de Vlamingen gemaakt. Welke nieuwe 'angsten' en 'verwachtingen' zijn er over de jaren heen, opgedoken?

De antwoorden op die vragen zijn een belangrijke les voor de traditionele politieke partijen bijvoorbeeld, die al jarenlang kiezers verliezen. En voor de N-VA, de grootste Vlaamse partij die momenteel federaal aan de zijlijn staat. In 2019 lijkt een kantelpunt bereikt. De vraag voor het overleven van de drie traditionele partijen, die alle drie wortels hebben in de ideologische bewegingen uit de 19e eeuw, wordt nu voor het eerst hardop gesteld. En het antwoord luidt steevast: "We moeten luisteren naar de kiezer". Maar dat is blijkbaar moeilijker dan gedacht.

Herbekijk Ivan De Vadder over het boek in De Afspraak en lees meer op vrtnws.be

Ook Radio 1 nodigde Ivan uit naar aanleiding van het boek, het gesprek in 'De Ochtend' kan je hier herbeluisteren.


Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief