Jouw pensioen? Journalisten Michaël Van Droogenbroeck en Ewald Pironet pleiten in boek voor meer financiële geletterdheid

Non-fictie VRT NWS

Meer dan 80 procent van de gepensioneerden kan een verblijf in een woonzorgcentrum niet betalen van het wettelijke pensioen. Dat schrijven VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck en Knack-redacteur Ewald Pironet in hun boek 'Investeren in de derde helft van je leven', dat vandaag verschijnt. Wat als je de rusthuisfactuur niet kan betalen? En wat kan je doen om je voor te bereiden?

Kan je later van je pensioen een verblijf in een woonzorgcentrum betalen? Onder meer op die vraag zochten Van Droogenbroeck en Pironet een antwoord. En dat antwoord hangt af van meerdere factoren. Hoeveel bedraagt je pensioen? En hoeveel moet je betalen voor je woonzorgcentrum?

Hoeveel bedraagt je pensioen?

Hoeveel je pensioen bedraagt, hangt af van de lengte van je loopbaan en van het stelsel waarbinnen je actief was: werknemer, zelfstandige, ambtenaar of een combinatie. Er zijn grote verschillen tussen de wettelijke pensioenen van ambtenaren, werknemers en zelfstandigen. Elk heeft zijn eigen pensioenstelsel, met eigen definities, regels, berekeningswijzen, toekenningscriteria enzoverder. Het is dus moeilijk om algemeen geldende uitspraken te doen, laat staan om te zeggen of we een hoog of een laag pensioen hebben in vergelijking met andere Europese landen.

Je kan daar wel een idee van krijgen door de pensioenen te vergelijken met het loon dat je aan het einde van je carrière kreeg. En daar kijkt Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie naar. In België komt het wettelijke pensioen overeen met 46 procent van je laatst verdiende loon. Verdiende je op het einde 100 euro, dan krijg je 46 euro pensioen. Het gemiddelde in de Europese Unie is 57 euro. Daar zitten we dus 10 procentpunten onder. Van de 27 EU-lidstaten krijgen de gepensioneerden in 16 landen een hoger wettelijk pensioen in verhouding tot hun laatste loon dan in België. In 10 landen ligt het lager. 'Volgens deze vergelijkingen zijn onze wettelijke pensioenen zeker niet genereus, we zitten nog net bij de middenmoot in Europa', zeggen Van Droogenbroeck en Pironet.

Lees meer over 'Investeren in de derde helft van je leven' van Michaël van Droogenbroeck en Ewald Pironet op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief