75 jaar uitgeverij De Bezige Bij: Ramsey Nasr schrijft een actueel verzetsgedicht

Poëzie VRT NWS

In Amsterdam is het gedicht 'De dag kan komen' van Ramsey Nasr onthuld, ter gelegenheid van de 75e verjaardag van De Bezige Bij. Die uitgeverij ging ooit van start met de publicatie van de rijmprent 'De achttien doden' van verzetsman Jan Campert. 'In gure tijden hebben we poëzie nodig,' zegt zijn zoon Remco Campert.

De Bezige Bij, een gerenommeerde uitgeverij van romans, non-fictieboeken en poëziebundels, bestaat 75 jaar. De eerste (illegale) publicatie in 1944 was de rijmprent 'Het lied der achttien dooden' van Jan Campert. Dat gedicht gaat over 18 verzetsstrijders die in hun cel op hun executie wachten.

Jan Campert was zelf verzetsman. Hij schreef 'De achttien doden' in 1941; in 1943 stierf hij in het Duitse concentratiekamp Neuengamme. Jan Campert was de vader van dichter Remco Campert.

'Het lied der achttien doden' is legendarisch, zegt dichter Ramsey Nasr, 'het is het ei waaruit uitgeverij De Bezige Bij gekropen is.' De rijmprenten werden indertijd verkocht om families te ondersteunen die Joodse onderduikers verstopten. Maar drukken en uitgeven was riskant in die dagen: wie gepakt werd met 'een koffer vol loden letters' liep groot gevaar.

Lees hier de beide historische gedichten en luister naar Ramsey Nasr, die zijn tekst voorlas op Radio 1.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief