Deze 6 strips en graphic novels zijn gelezen en vielen bijzonder in de smaak

Strips & graphic novel LangZullenWeLezen

Benieuwd naar welke strips en graphic novels uit 2021 de moeite zijn? VRT NWS-journalisten Saskia De Schutter en Marjan Temmerman zijn beiden stripfanaten. Wat er verschijnt volgen ze op de voet. Deze 6 nieuwe strips en graphic novels hebben ze gelezen en vielen bijzonder in de smaak. Laat het leesplezier beginnen!

1. 'Dagen van Zand' van Aimée De Jongh

Deze 6 strips en graphic novels zijn gelezen en vielen bijzonder in de smaak

De grote depressie… John, een jonge fotograaf uit New York wordt naar de Dustbowl gestuurd, in Oklahoma. Enorme zandstormen zaaien er dood en verderf, pioniers proberen met de moed der wanhoop te overleven en een kapotte omgeving die mede door henzelf is ontstaan… zijn opdracht is om te fotograferen en de miserie te documenteren, John krijgt een lijstje mee met ‘miserieonderwerpen’ om af te vinken, en mag alles wat aandikken als het de waarheid wat vooruit helpt. En daar komt de kat op de koord.

Aimée de Jongh researchte, reisde, bedacht het scenario en maakte er een prachtig boek van. Ze tekent eerder klassiek maar haalt alle truken uit de kast om het zand het verhaal te laten vertellen. De herinneringen aan John Steinbeck’s Grapes of Wrath zijn nooit ver weg. Echt vrolijk word je er niet van, daarvoor lijkt het thema, verwoestijning, ook te actueel, maar het verhaal plakt aan je vel.

- Saskia De Schutter

2. 'Salto en Ubba’ van Wilbert Van der Steen

Deze 6 strips en graphic novels zijn gelezen en vielen bijzonder in de smaak

Ontmoet het schattigste koppel van de lage landen, Salto en Ubba, de ene dol op zijn hond, de ander op zijn kat. Met zijn viertjes hebben ze een vredig, gewoon bestaan. Salto, mét baard, stevig behaard en buikje, heeft een bearlesque act, je weet wel, een variatie op het thema Burlesque, een dansact, waar alles draait om je eigen lijf liefhebben, hoe onvolmaakt het ook is. Maar hij heeft er steeds minder succes mee, en zoekt een nieuw project…

Wilbert Van der Steen maakte de absolute feelgoodstrip, grappig en pretentieloos. Haast iedereen is fijn en alles komt helemaal goed. Hij maakte het bewust om de LGTBQ+ gemeenschap een plaats te geven in de Nederlandstalige strip, maar toont dat dat zeker niet beperkend hoeft te werken. Want waar heb je al zulke mooi getekende dansende mannenlichamen gezien? ‘Salto en Ubba’ boek 1 smaakt zeer zeker naar meer.

- Saskia De Schutter

3. ‘De kleuren van de Brand’ van Christian De Metter, naar de roman van Pierre Lemaitre

Deze 6 strips en graphic novels zijn gelezen en vielen bijzonder in de smaak

De kleuren van de brand is een vervolg op ‘Tot ziens daarboven’ (vertaald in 2020), een prachtig verhaal over de Eerste Wereldoorlog en de periode vlak daarna, waarin Frankrijk de doden herdacht, maar de overlevende soldaten vergat. Een van de personages, Madeleine, krijgt een hoofdrol in ‘De kleuren van de Brand’. Ze is een rijke erfgename, die in de luren wordt gelegd door haar vertrouwden, tot ze zelfs failliet gaat. En dan gaat ze op wraaktocht, die brengt haar tot in het nieuwe Nazirijk. De stijl van ‘De kleuren van de Brand’ is even cynisch als het vorige boek, haast alle personages zijn onbetrouwbaar en uit op eigen gewin.

Was de tekenstijl in ‘Tot ziens daarboven’ ruw en kleurig, dan heeft Christian De Metter voor het vervolg voor een veel soberder stijl gekozen. Er is geen zichtbare oorlogsgruwel meer, die aanleiding gaf om over-de- top figuren uit te werken, het vervolg is een pak serieuzer en springt er daardoor iets minder uit, maar het blijft zeer zeker een aanrader. De twee graphic novels bouwen dan wel voort op mekaar, je kunt ze perfect van elkaar los lezen.

- Saskia De Schutter

4. 'Mooie Zomers – deel 6 Les Genêts' van Zidrou & Jordi Lafebre

Deze 6 strips en graphic novels zijn gelezen en vielen bijzonder in de smaak

De auteurs slagen er ook in dit zesde deel weer in om een verrassende variant te bedenken op het intussen gekende thema. Zomervakantie in het jaar 1970 deze keer. Het gezin Faldérault komt door domme pech met Esterel, de knalrode Renault 4, vast te zitten in een boerengat. Wat volgt is alweer een grappige vertelling, doorspekt met herkenbare tijdskenmerken, een vleugje maatschappijkritiek en goed uitgewerkte personages. Door de raak gekozen perspectieven van de tekenaar komt daar nog een extra vrolijke laag met een vleugje nostalgie bovenop. Dit nieuwe deel, maar eigenlijk de hele reeks is een aanrader van 12 tot 120.

- Marjan Temmerman

5. 'Frnk – deel 6 Dinosaurussen' van Olivier Bocquet & Brice Cossu

Deze 6 strips en graphic novels zijn gelezen en vielen bijzonder in de smaak

Het nieuwe deel is nóg spannender dan de vorige. Je valt van de ene verbazing in de andere en het plot blijkt sterk ineen te zitten. De weesjongen Frnk belandde in deel 1 tijdens een zoektocht naar zijn ouders in de prehistorie. Hij begint aan een overlevingstocht tussen voorhistorische dieren en brutale holbewoners die geen klinkers kennen. De wendingen zijn sterk, doorspekt met humor en bij het herlezen merk je plots details op die het nog sterker maken. De tekenstijl stuwt het avontuurlijke verhaal met een vaart vooruit. En bij de cliffhanger op het einde, valt je mond open. Het is uitkijken naar de laatste twee delen want eens je begint te lezen, wil je onvermijdelijk weten hoe deze puzzel uiteindelijk ineen zal vallen.

- Marjan Temmerman

6. 'De Arabier van de toekomst 5. Een jeugd in het Midden-Oosten' van Riad Sattouf

Deze 6 strips en graphic novels zijn gelezen en vielen bijzonder in de smaak

Nog een reeks die blijft boeien. Hoewel ook dit vijfde deel de ondertitel 'een jeugd in het Midden-Oosten' draagt, speelt het zich vooral af in Bretagne. Riad is intussen een puber die worstelt met zijn achtergrond, de culturele en karakteriële verschillen in het gezin en zijn eigen toekomst. Liefdesperikelen, eerste artistieke stappen en de confrontatie met hoe onbeholpen volwassenen kunnen reageren laat je nu eens lachen en maakt je dan weer triest. Het tekenwerk ondersteunt de ietwat cynische toon door enerzijds de eenvoud van het contrast zwart-wit en anderzijds de raak gekozen kleurtoetsen.

- Marjan Temmerman

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief