VRT-verslaggever Sven Tuytens keert terug naar België en schrijft boek over Spanje

Non-fictie Radio 2

Sven Tuytens was elf jaar lang correspondent voor de VRT vanuit Spanje. Hij komt terug naar België en neemt mee: een boek. In 'Groeten uit Spanje' legt Sven via zijn eigen ervaringen een stuk van de Spaanse ziel bloot. Hij doet al enkele verrassende weetjes uit de doeken in het programma 'Spits' op Radio 2. Het is een boek dat hij geschreven heeft voor Vlaanderen, vertelt hij. 'Wat verbindt ons en wat maakt Spanje anders?'

Hoogtepunten als verslaggever

Tot de hoogtepunten als verslaggever behoren de Catalaanse kwestie, een dramatisch moment voor de Spanjaarden, een crisis die nu wat is gaan liggen. Maar ook het debat over de stierengevechten en de opkomst van heel wat nieuwe politieke partijen de voorbije jaren: het extreemlinkse Podemos en het extreemrechtse Vox waardoor het politieke landschap door elkaar is geschud.

¿Habla español?'

Tuytens dacht dat hij goed Spaans kon toen hij in Madrid aankwam. Dat viel tegen want hij had twee zaken over het hoofd gezien: 'Als buitenlander in Spanje moet je leren heel snel te praten, en heel luid, want anders kom je gewoon niet aan de bak.'

Groeten uit Spanje

'Groeten uit Spanje': Hoeveel Vlamingen hebben dit ooit op een kaart geschreven? Dat is voor velen ook de link want hoeveel Vlamingen zijn er niet naar de costas op vakantie geweest? Spanje was trouwens lang een exotische bestemming.

Dodenwake

Wat Tuytens ook beschrijft zijn de dodenwakes. Doden worden in Spanje binnen de 48 uur begraven of gecremeerd. Er zijn nog altijd dodenwakes, een traditie die bij ons is verdwenen maar in Spanje is blijven bestaan. In mortuaria wordt er 's nachts gewaakt bij de overledenen. In Madrid en Barcelona heb je er in de buurt cafés die 24 uur op 24 openblijven. Op dezelfde plaats waar er doden zijn, is er ook heel veel leven want de bars blijven ook 's nachts open.

Herbeluister Sven Tuytens op Radio 2 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief