40 dichters op 40e editie Kunstenfestival Watou

VRT NWS

Vorig jaar bleef het stil in Watou, op een poëtische fietsroute na. Komende zomer neemt het Kunstenfestival de draad weer op, met de nadruk op meerstemmigheid.

40ste editie

Vier decennia al palmen de kunsten en de letteren het West-Vlaamse grensdorpje Watou in de zomer in. De traditie werd in 1980 ingezet door Gwij Mandelinck; andere drijvende krachten waren Willy Tybergien en Jan Moeyaert. Nu is de organisatie in handen van de stad Poperinge met nieuwe curatoren: Chantal Pattyn van Klara, auteur Peter Verhelst en onafhankelijk kunstexperte Benedicte Goesaert. Hun plannen bleven vorig jaar wegens corona in de lade liggen. Maar deze zomer kunnen we weer geboeid kijken, luisteren, slenteren en fietsen in Watou.

Uitgebreid poëzie-parcours

Watou 2021 huldigt “meervoudige perspectieven”, zeggen curatoren Pattyn, Goesaert en Verhelst. “Heel wat vormen en inhoudelijke visies bestaan gelijktijdig en zonder hiërarchie. Er is geen groot gelijk, er is geen waarheid, er is alleen meerstemmigheid en die is een rijkdom.”

Het festival brengt werk van 40 kunstenaars uit binnen- en buitenland, van verschillende generaties en disciplines en met diverse achtergronden. Met nieuwe creaties, werk dat nooit eerder in Vlaanderen te zien was of verrassende samenwerkingen. Enkele namen: Tracey Emin, Mark Manders, Peter Buggenhout, fotografe Eva Vermandel of de recent overleden Johan Van Geluwe.

Voor de poëzie nodigt Peter Verhelst 40 dichters uit, zowel gevestigde namen zoals Stefan Hertmans en Miriam Van hee maar ook jong aanstormend talent zoals Bernke Klein Zandvoort of Yousra Benfquih nemen deel. Een aantal verzen wordt ingesproken door onder meer Wannes Cappelle of Charlotte Adigéry. Een selectie van 14 gedichten is ook te ontdekken langs het 'Gedichtenparcours Watou 2021'. Natuur en poëzie komen samen in een fietstocht tussen Poperinge en Watou.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief