De website langzullenwelezen.be gaat begin volgend jaar offline en de informatie wordt sinds 1 november niet meer aangevuld. Wil je op de hoogte blijven van het laatste boekennieuws uit de VRT-programma's en leestips ontvangen? Schrijf je dan hier in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Foto Philip Dröge: Vincent Boon

Philip Dröge schrijft over zijn Euraziatische familiegeschiedenis in een meeslepend boek: 'Moederstad'

Autobiografie Radio 1

'Indo' of 'pinda'. Dat is het label dat Philip Dröge in Nederland krijgt. Hij is een Euraziaat, het product van de Nederlandse koloniale geschiedenis. Gemengd bloed. Hij heeft zijn erfelijk materiaal laten onderzoeken: een waaier van Europees, Indonesisch, Chinees en Papoea-DNA. In Interne Keuken ontrafelt Dröge een deel van zijn gemengde familiestamboom.

Nederland is zijn vaderland, Jakarta is zijn moederstad

Hij kende de familieverhalen. Hij herinnerde hoe zijn oude Indische opa vertelde over 'de ziel van de rijst'. Er zitten foto's in het familie-archief uit Nederlands Indië. Hij wou er het fijne van weten.

De Europese kant van zijn stamboom bij elkaar puzzelen was nog vrij eenvoudig: Nederlanders, Duitsers, Vlamingen, Schotten en Engelsen die archiefsporen hebben achtergelaten.

Maar voor zijn Aziatische voorouders moest Philip Dröge naar Indonesië. Het blijkt veel moeilijker om informatie te vinden over zijn voormoeders - vaak inlandse vrouwen: Javaans, Sumatraans, Chinees en Papoea.

Over zijn familiegeschiedenis heeft Philip Dröge het meeslepende boek 'Moederstad' geschreven. Als Nederland zijn vaderland is, is Jakarta zijn moederstad. Hoofdstad van Indonesië. Voorheen Batavia, hoofdstad van Nederlands Indië, een plek waarmee hij een bloedband heeft als achterachterachterkleinzoon van onderdrukkers én onderdrukten, van daders én slachtoffers: kolonisten, soldaten, handelaren, koelies, haremvrouwen, huishoudsters, concubines en slaven.

'Mocht het ooit tot herstelbetalingen voor de slavernij komen, dan kan ik het geld van mijn broekzak naar mijn vestzak overhevelen', vertelt Döge in Interne Keuken. Hoe is het zijn familie vergaan tijdens de Japanse bezetting van Indonesië gedurende WOII? En welke kant koos zijn familie tijdens de onafhankelijkheidstrijd van Indonesië die hierop volgde?

Herbeluister Philip Dröge in Interne Keuken op Radio 1 Select.

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief