25 jaar geleden stierf Herman de Coninck op straat in Lissabon: waarom zijn gedichten geliefd en gelezen blijven

Poëzie VRT NWS

Op 22 mei 1997 stierf Herman de Coninck op straat in Lissabon, hij was maar 53 jaar. De Coninck schreef herkenbaar en glashelder over dagelijkse dingen én over de grote thema's als liefde en dood. En dat maakt zijn poëzie tijdloos. Dit weekend wordt hij gevierd in Mechelen, zijn geboortestad. De Coninck was ook journalist; zijn Humo-interviews met andere schrijvers zijn nu gebundeld.

Op 22 mei 1997 kwam er een abrupt einde aan het leven van Herman de Coninck. Op straat in Lissabon, tijdens een schrijversmanifestatie, kreeg hij een hartstilstand. Herman de Coninck schreef gedichten, proza, brieven, essays, maakte interviews, gaf het Nieuw Wereld Tijdschrift uit. Dit weekend wordt De Coninck gevierd in zijn geboortestad Mechelen. Herdenken is een wat raar woord, want zijn werk is na 25 jaar allerminst vergeten.

'Zijn toegankelijke stijl en herkenbare onderwerpen kunnen nog steeds een breed lezerspubliek bekoren,' zegt Hanne De Budt van Poëziecentrum. Dat blijkt ook uit de verkoopscijfers. Zijn verzamelde gedichten zijn intussen al aan de 19e druk toe, stipt biograaf Thomas Eyskens aan. Uitgeverij De Arbeiderspers laat weten dat van de verschillende edities van 'De gedichten' meer dan 50.000 exemplaren verkocht zijn. 'Voor poëzie is dat exceptioneel. Het is ook een van de weinige uitgaven die al bijna een kwarteeuw onafgebroken te koop is.' Overigens was Herman de Coninck al tijdens zijn leven heel populair. Zijn eerste bundel 'De lenige liefde' uit 1969 kreeg 10 drukken bij uitgeverij Orion.

Gedichten van Herman de Coninck vind je ook in de openbare ruimte, op gevels en op straat. Tot in Den Haag of Leiden toe. In Mechelen is enkele maanden geleden een gedicht bevestigd aan de onderkant van een ophaalbrug. De brug waar de latere dichter zelf voor moest wachten toen hij naar school fietste.

Lees verder op vrtnws.be. Bekijk er de archieffragmenten met Herman de Coninck en beluister er het interview met biograaf Thomas Eyskens en dichteres Jo Govaerts

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief