21 boeken voor een beter 2021: deze onmisbare titels mag je binnenkort verwachten

Boekentips VRT NWS

VRT NWS blikt vooruit op de boeken die in 2021 zullen verschijnen. Ontdek hieronder de 21 onmisbare titels van 2021. Ze zijn allemaal waardevol en staan dus niet in volgorde van belangrijkheid.

1. Stad der nevelen - Carlos Ruiz Zafón

De Spaanse bestsellerauteur Carlos Ruiz Zafón is misschien niet de eerste naam die u in dit lijstje had verwacht: de auteur van "De schaduw van de wind" overleed in de zomer van 2020, na een jarenlange strijd tegen kanker.

Maar zijn boeken leven voort, en nu komt er met "De stad der nevelen" ook een postume publicatie. Het is een verhalenbundel die het universum van zijn vierluik "Het kerkhof der vergeten boeken" uitdiept. Oorspronkelijk was de bundel bedoeld als eerbetoon voor zijn fans, nu lijkt het wel een geschenk vanuit het graf.

Ook gezondheidseconoom Lieven Annemans behoort tot die fans: "De schaduw van de wind" - het eerste deel van dat succesvolle vierluik - heeft hem tot tranen toe bewogen. Waarom het Annemans en vele anderen zo ontroert, ontdekt u beter zelf - in een ideale wereld op een terras in het Barcelona van Zafón. Als dat geen mooi eerbetoon is aan de betreurde auteur.

2. De mannen die we oogstten - Jesmyn Ward

Dat afscheid in 2020 alomtegenwoordig was, heeft de Afro-Amerikaanse Jesmyn Ward aan den lijve ondervonden. Nog voor de coronapandemie losbrak, verloor de gelauwerde auteur haar man aan een longziekte en werd ze weduwe, op 42-jarige leeftijd.

Maar ook vóór 2020 wist ze alles van rouw. Op vier jaar tijd verloor ze vijf zwarte mannen in haar leven die veel voor haar betekenden, onder wie haar enige broer. Ze overleden allemaal in gewelddadige omstandigheden. In "De mannen die we oogstten", een memoire, onderzoekt ze de oorzaken die leidden tot hun dood. Niet toevallig verschijnt de Nederlandse vertaling in mei, precies één jaar nadat de Black Lives Matter-protesten in alle hevigheid losbarstten na de dood van George Floyd.

Lees verder op vrtnws.be

Deel dit artikel

Nog meer boekennieuws op

Kom erbij en lees mee.

Begint het te kriebelen?

Goesting om jouw boekenkast aan te leggen?
Laat het leesplezier beginnen!

Log in met je VRT profiel

Meer leesplezier?

Blijf je graag op de hoogte van alle nieuwtjes?
We sturen je elke week een verse update!

Schrijf je in op de nieuwsbrief